Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ilijaš: Nakon potpisivanja Dejtona, srušili im kuću i napravili groblje (VIDEO)

Na mjestu gdje je bila kuća Srete Jokića u sarajevskom naselju Ilijaš, sada je muslimansko groblje. Radmila Močević kćerka Srete Jokić, od 1996. godine vodi spor sa opštinom Ilijaš i dokazuje da je porodična kuća bespravno srušena, a zemljište dodjeljeno Islamskoj zajednici.

Ilijaš: Nakon potpisivanja Dejtona, srušili im kuću i napravili groblje Foto: RTRS
Ilijaš: Nakon potpisivanja Dejtona, srušili im kuću i napravili groblje     Foto: RTRS

Ni nakon više poziva i dopisa iz opštine Ilijaš nismo dobili objašnjenje o rušenju privatne imovine u vlasništvu porodice Jokić i kakvu je to poruku poslalo srpskim povratnicima u Ilijaš.

Radmila Močević emotivno je doživjela dolazak u Stari Ilijaš, na mjesto gdje je provela djetinjstvo. Umjesto porodične kuće u kojoj je s roditeljima živjela od kraja 60-tih godina prošlog vijeka sada gleda u spomen obilježje stradalim šehidima, nišane i ratne zastave tzv ARBiH

– Na zahtjev Islamske zajednice opština Ilijaš dodjeljuje ovu parcelu za ukop stradalih na ovoj lokaciji, nisam sigurna krajem 1996. ili početkom 1997. godine, ističe Močevićeva.

Radmila i danas traži odgovor na pitanje ko je omogućio da se haremsko dvorište džamije proširi na parcelu na kojoj je od 1967. godine bila porodična kuća njenog oca. Njeni roditelji 1992. godine otišli su iz Ilijaša, a ona lično je poslije rata utvrdila da je kuća čitava.

– Majka se odmah nakon rata obratila opštini i podnijela zahtjev za ulazak u posjed. U međuvremenu je kuća srušena. Zbog čega je to urađeno ja ne znam, ali evo već 15 godina vodi se spor oko toga, naglasila je Močevićeva.

U opštini Ilijaš ignorisali su naš zahtjev i nisu u zakonskom roku od 15 dana odgovorili na pitanja po čijem nalogu je srušen objekat, a lokacija ustupljena Islamskoj zajednici.

Da li je stambena zgrada u kojoj je s porodicom živio Sreto Jokić porušena poslije Dejtonskog sporazuma? Da li je opština Ilijaš, s obzirom da više od 15 godina traje sudski spor, spremna da promijeni Odluku o dodjeli zemljišta Islamskoj zajednici BiH, odnosno da li je spremna na vansudsku nagodbu ?

Radmila Močević ne traži da se groblje ukloni ali insistira da se dokaže da je kuća srušena poslije rata i bez znanja njenih roditelja ustupljena Islamskoj zajednici.

– Neću ni da pomislim da mi se sve ovo dešava, odnosno da se ne može riješiti zbog toga što se zovemo kako se zovemo moji roditelji i ja. Pitam se da li ovi ovdje ukopani zasklužuju da počivaju u miru, a ne da se oko parcele vodi sudski spor, dodala je ona.

Snimak kuće Srete Jokića pored tada porušene džamije iz 1996. godine demantuje tvrdnje opštine Ilijaš da je objekat srušen u ratu. Nadležni sud uvažio je argument da je Sreto Jokić bio privremeni korisnik zemljišta i kuće, te bez njegovog i znanja nasljednika opština nije smjela dodjeliti tu parcelu Islamskoj zajednici.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

NEZAVISNOST NAJBOLjA OPCIJA, DEJTON NAJREALNIJI

Naučni skup povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: