fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Naučni skup povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma

Dejtonski sporazum
Dejtonski sporazum

U Banjaluci će danas, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), početi dvodnevni naučni skup „Dejtonski mirovni sporazum – dvadeset godina poslije“ koji će okupiti učesnike iz zemalja regiona, kao i Rusije i Italije.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović otvoriće skup na kojem bi, prema najavi iz ANURS-a, uvodno izlaganje trebalo da podnese predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Skupu će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović.

Predviđeno je da u radu skupu učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te poznati pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti, i to iz Rusije, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, te Republike Srpske i Federacije BiH, najavljeno je iz ANURS-a.

U godini obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vremenu kada je podvrgnut različitim tumačenjima i pokušajima prilagođavanja s ciljem ostvarivanja pojedinačnih političkih interesa, posebno je značajna naučna rasprava o sljedećim temama: Dejton i očuvanje mira u BiH; ustavnopravno uređenje; dosljedna primjena entitetskog uređenja; prenošenje entitetskih nadležnosti; uloga međunarodne zajednice (OHR i visoki predstavnik); organizacija i funkcionisanje pravosuđa, te pokušaj revizije ovog sporazuma, navode iz ANURS-a.

Iz ANURS-a ističu da očekuju da će učesnici naučnog skupa svojim referatima i diskusijama doprinijeti afirmaciji osnovnih vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoju BiH kao zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Nakon održavanja skupa, ANURS će objaviti poseban zbornik radova u koji će biti uključeni svi referati izloženi na skupu.

Zbornik radova biće upućen svim institucijama u Republici Srpskoj i BiH, kao i međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH.

Početak skupa, koji će biti održan u prostorijama ANURS-a, zakazan je za 15.00 časova.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Počeo skup povodom 20 godina od potpisivanja dejtonskog …

Divljaštvo u srcu Evrope – bosanski rat 1992-1995

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: