fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ilić: Donja Gradina – najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu (VIDEO)

U nedjelju, 12. maja u Donjoj Gradini biće obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije, očekuje se oko 15.000 građana, uključujući i veliki broj školske djece.
Donja Gradina (Foto: jusp-donjagradina.org)

Dragoslav Ilić, istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica rekao je da je Donja Gradina najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

– Donja Gradina je ustašama služila za izvršenje masovnih zločina i pokopavanje žrtava – rekao je Ilić.

POGLEDAJ VIDEO

Istakao je da je postojao čitav niz bestijalnosti nad žrtvama.

– NDH je sprovela genocid nad Srbima, Jevrejma i Romima – rekao je Ilić.

Istakao je da je NDH izvršila genocid na svojoj teritoriji.

– Ubistva su zaista bila ogroma i bestijalna – rekao je Ilić.

Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja ranije je rečeno da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi s organizacijom sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća i čuva od zaborava. Nikada se ne smije zaboraviti 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Njegovanje sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima za vrijeme zloglasne NDH, obaveza je svih nas.

Glavni zadatak jeste prenositi istinu o tim strahotama budućim generacijama kako se takvi zločini više nikada i nigdje ne bi ponovili.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Srpske i Srbije, potomci logoraša, učenici osnovnih i srednjih škola. Za njih će biti organizovan istorijski čas.

Izvor: RTRS


Po prvi put sa govornice u Donjoj Gradini će se čuti i glas preživjelih logoraša.

Prisutnima će se obratiti Dobrila Kukolj,  predsjednica Gradskog udruženja preživjelih jasenovačkih logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke.


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: