Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ideološki obojena istoraija ne može zataškati istinu o zločinima

Datum objave: utorak, 20 decembra, 2011
Veličina slova: A- A+

Novosadska racija

Predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na Holokaust Aleksandar Veljić tvrdi da je ideološki obojena poslijeratna istorija zataškala činjenicu da je u zloglasnoj “Raciji” iz 1942. godine, zločinačkoj akciji mađarske okupacione vojske na području Bačke, ubijeno 12 763 nedužnih ljudi.

“Mađarski narodni poslanik iz tog vremena Endre Bajči Žilinski, došao je do nepobitnih saznanja da su u januaru 1942. godine pripadnici mađarske okupacione vojske pobili u Bačkoj 12 763 nedužnih ljudi”, naveo je Veljić u saopštenju.

On je dodao da se Žilinski pozvao na mađarske vojne izvore iz vremena kada je i počinjen jedan od najvećih fašističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

“Okupator je, prema navodima Žilinskog, koji se poziva na mađarske vojne izvore, te stravične zločine činio u trouglu Dunava i Tise u Bačkoj, kad je ubijao i pod led Dunava bacao nedužne ljude, starce, žene i decu. Ideološki obojena posleratna istorija zataškala je i znatno umanjila broj žrtava. Nažalost, otkrivena istina o zločinima njegovih sunarodnika u Bačkoj, Žilinskog je koštala života”, naveo je Veljić.

On ističe da su podaci Žilinskog dobili potvrdu u nedavno otkrivenom članku Nilsa Horneja u švedskom listu “Socijademokrata” od 12. oktobra 1943. godine u kome se navodi da je u “Raciji” pogubljeno više od 10 000 nedužnih Srba.

Navodeći da je Hornej te podatke dobavio od mađarskih zvaničnika i izbjeglica iz Bačke, Veljić dodaje da na svjetlost dana izlaze podaci i o broju jevrejskih žrtava nezapamćenog genocida u Bačkoj.

“Ovih dana otkriven je i izvor o broju jevrejskih žrtava u knjizi `Jugosloveni u mađarskim zatvorima i logorima 1941-1945` iz pera bivšeg predsjednika novosadske Jevrejske opštine Vladislava Rotbarta, koji u knjizi spominje oko 2 000 Jevreja koji su ubijeni tokom takozvanih racija januara 1942. godine”, podsjeća Veljić.

Taj napis, navodi Veljić, podudara se sa podacima o 1 708 identifikovanih Jevreja i saznanjem da je u Novom Sadu boravilo oko 300 jevrejskih emigranata iz zemalja pod nacističkom okupacijom. “Njihov identitet uglavnom nije poznat, a kao stranci, i Jevreji su u Raciji bili na meti za odstrel”, dodaje Veljić.

On navodi da je do sada identifikovano 545 drugih žrtava stravičnog zločina mađarskih fašista iz 1942. godine.

“Identifikovane su 83 romske žrtve Racije i one nikako ne predstavlja konačan broj pogubljenih, jer nema podataka o ubijenim novosadskim Romima, niti o većini žrtava iz 50 romskih porodica u Mošorinu. Takođe nije poznat identitet oko 150 pogubljenih kisačkih Slovaka u toj raciji”, naveo je Veljić.

Prilikom obilježavanja godišnjica ovog zločina u Novom Sadu, pokrajinske i gradske vlasti navele su podatak da je u zloglasnoj “Novosadskoj raciji” mađarskih fašista iz januara 1942. godine pobijeno do 1 300 nevinih Jevreja, Srba i Roma.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top