fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИДЕЈА „ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ“ УКЛАПА СЕ У ПРОЈЕКАТ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

Академик Љубодраг Димић

Академик Љубодраг Димић

Академик Љубодраг Димић оциjенио jе да се над Србиjом опет надвила опасност и да се идеjа „велике Албаниjе“ уклапа у неке друге проjекте великих сила, а може да буде уклопљена и у проjекат „Исламске државе“.

„Ако гледате одлуке `Призренске лиге`, jедна од основних jе супротстављање балканским хришћанским државама и вођење светог рата против њих. Проjекат `велике Албаниjе` може да буде уклопљен и у проjекат `Исламске државе` коjа се рађа на истоку и чиjе `инжењере` и улогу у будућности само назиремо“, рекао jе Димић за „Вечерње новости“.

Димић истиче да jе у новоj подjели мапа на Балкану евидентно да jе Албаниjа изабрана као стратешки партнер, исто као и Хрватска, док у тоj расподjели за Србиjу ниjе било мjеста, као ни 1914. ни 1941. године у Хитлеровом поретку, али то не значи да Србиjа нема своjу будућност.

„Да би Србиjа постала значаjна, потребна jоj jе jака економиjа, озбиљна реформа просвjетног система, стабилизовање и реформа воjске, озбиљно дипломатско присутво свуда где се поjављуjу питања везана за њен простор“, сматра Димић.

Димић сматра да су српске политичке елите свjесне опасности коjа се надвила над Србиjом, због тога што Албанци желе и jуг Србиjе, такозвану Прешевску долину.

Он jе навео да се држава брани, не само на границама, него у европским приjестоницама и локалним балканским државама.

Димић каже да Србиjа, коjа jе као „човjек са досиjеом коме се не веруjе“, треба да своjе интересе уклопи у интересе великих сила на Балкану.

Он jе оциjенио да су сукоби у Македониjи jедна од коцкица коjе испуњаваjу мозаик албанских териториjалних претензиjа, чиjи jе циљ стварање „велике Албаниjе“, а сан свих Албанаца почео jе да се остваруjе и реализациjа тог проjекта, старог 137 година, приводи се краjу.

То подразумиjева сасвим нову конструкциjу граница на Балкану, на коjем, како сматра Димић, процес промjене граница ниjе завршен, jер добар дио балканских држава данас има признате, али не и од великих сила коjе у томе учествуjу, гарантоване границе.

„Неувођење Црне Горе у НАТО, нериjешен статус Македониjе, ситуациjа на jугу Србиjе – све то границе чини отвореним“, навео jе Димић, оцjењуjући да би политичка криза и сукоби могли да се прелиjу и у Грчку, уколико напусти европске интеграциjе.

На питање зашто велики центри моћи подржаваjу албанске претензиjе, он сматра да jе могуће да jе криза у Македониjи изазвана због тога што би кроз Македониjу и даље кроз Србиjу до Мађарске требало да пролази jедан крак „Турског тока“.

„Не треба занемарити ни покушаj Кине да реализуjе нови водени пут свиле, што се завршава куповином луке у Пиреjу у Грчкоj и развоjем брзих пруга у региону, чиме би се повезао евроазиjски простор. Трећи разлог може бити неуспjели проjекат Косова, коjи се недавно исказао и кроз одлазак десетина хиљада младих људи“, сматра Димић.

Наводећи да данас Србиjа нема разлога да се стиди свог антифашзима, док га други у окружењу измишљаjу, Димић jе запитао: „С чиме треба да корачаjу Бугари или Хрвати на Црвеном тргу? Са каквом историjом или легитимитетом“.

Димић jе упозорио на опасности од ревизиjе историjа оба свjетска рата, наводећи да данас о историjским истинама одлучуjу неуки политичари, страначки одбори, скупштинска тиjела и трибунали, што jе неозбиљно, jер само наиван човjек може да мисли да се слика Првог свjетског рата случаjно миjења.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

покушаj да се у европи створи велика албаниjа недопустив

Велика Албаниjа – Од Исе до Хашима – Jadovno 1941.

Кочо Данаj послао писмо Влади Србиjе: Даjте нам нашу …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: