Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I to je Crna Gora: Spomenik ubici žena i djece

Jusufu Čeliću ili Isufa Čelje je 28. jula 1944. godine u Velici sa svojim saborcima i Njemcima učestvovao u pokolju više od 500 žena i djece.

spomenik zločincu Isufu Čelji

U Vusanju, kod Gusinja, godinama se nalazi spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću ili Isufa Čelje, koji je 28. jula 1944. godine u Velici sa svojim saborcima i Njemcima, učestvovao u pokolju više od 500 žena i djece.

Ubijen je u sukobu sa partizanima početkom 1945. godine u Dolji kod Gusinja.

Ovo tvrdi poslanik DF Budimir Aleksić, koji je svojevremeno od Vlade Crne Gore zatražio odgovor na pitanje šta će uraditi sa spomen-kompleksom koji je posvećen, kako tvrdi, ovom ratnom zločincu.

S druge strane, predsjednik Subnor i antifašista Crne Gore Zvudija Hodžić, tvrdi da u toj organizaciji nemaju takva saznanja, potkrepljujući to i izvodima iz svjedočanstava učesnika Drugog svjetskog rata pretočenih u knjigu, prenose „Novosti“.

–Spomenik zločincu Čelji je podignut prije šest godina. On se nalazi nasuprot škole u Vusanju, a ministar prosvete ćuti, baš kao i onaj prije njega. Ćute svi. Ovo nije skandal, ovo je čudo neviđeno, govorio je na sjednici Skupštine poslanik Aleksić, tvrdeći da mu ljudi iz Gusinja pričaju kako im Albanci prkose govoreći kako im se sve može, jer su oni stvorili nezavisnu Crnu Goru.

Inspekcijski nadzor „spomen-česme“ izvršen je 31. jula 2013. godine. Konstatovano je da dalji postupci nijesu u nadležnosti države već opštine.

A opština ćuti i mirno posmatra spomenik koljaču iz Velike, koji je u vrijeme takozvane velike Albanije promijenio ime u Jusuf Čelja.

–Mi kao antifašisti ne želimo da o tome ćutimo. Država ćuti, spomenik zločincu ostaje na svom mjestu. A država je znala da naredi da se po hitnom postupku prije dvije godine ukloni spomenik Puniši Račiću, koji je bio postavljen u Slatini kod Andrijevice i to na privatnom imanju, podsjeća Aleksić i ukazuje na činjenicu da se Jusufovo ime našlo na spisku koljača iz Velike i u knjizi „Pokolj u Velici“, novinara i publiciste Branka Jokića.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: