Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

И Срби бришу Јасеновац (4): Уз благослов Ватикана

Датум објаве: четвртак, 29 септембра, 2011
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+

Tri koljača

Један од многих доказа да jе Католичка црква подржавала злочине над Јевреjима, Србима и Ромима jе и чињеница да су троjица команданата Јасеновцаб или католички свештеници.

Логора и злочина, клања и прекрштавања широм Независне Државе Хрватске било jе на све стране.

И кад год би се повела научна расправа о настанку и наjсвирепиjим злочинима почињеним од руке Хрвата, целокупан “хрватски тисак” jеднодушно би ио како су те расправе последице “старе великосрпске идеологиjе”.

Ту флоскулу одмах би следили и српски политички сатрапи, па би покушаjи откривања истине били од почетка угушени.

Да би се избегла та могућност, овде ћу понудити и податке из наjновиjе књиге познатог публицисте, Јевреjина Јаше Алмулиjа коjа jе заснована на казивању живих сведока и зове се “Јевреjи и Срби у Јасеновцу”.

Убице у сопственоj кући

Јаша Алмули-Jaša Almuli

Јаша Алмули

Разликуjе се од сличних штива и према томе што се не бави броjкама и статистикама, већ узроцима покоља Јевреjа и Срба у Хрватскоj од 1941. до 1945.
године.

Разjашњава улогу папе Пиjа Дванаестог и Ватикана, и без околишања доводи Католичку цркву у везу са геноцидом над поменутим народима, укључуjући и Роме.

Алмули доказуjе и тезу да jе “Хрватска била jедина земља у Европи коjа jе ликвидирала своjе грађане на своjоj териториjи, сопственим рукама. Да jе Хрватска била наjзлочиначкиjа земља на свету, крволочниjа чак и од нацистичке Немачке.”

НДХ, тврди оваj аутор, била jе jедина земља у Европи коjа jе са готовим планом 1941. године кренула у уништење других народа.

Била jедина земља на Старом континенту коjа jе уз помоћ Католичке цркве насилно преобратила 240.000 Срба у католичанство.

Наjзад, Алмули замера српским властима што занемаруjу Јасеновац и као Јевреj поручуjе Србима да само над jасеновачком трагедиjом може се изоштравати национална свест Срба. У књизи истиче и то да jе Хрватска jедина земља у Европи убиjала своjе Јевреjе своjим рукама на своjоj териториjи.

– На основу исказа живих сведока недвосмислено сам утврдио да jе НДХ била jедини сателит Немачке коjа jе своjе Јевреjе убиjала у сопственоj земљи,
сопственим рукама. Хрватска jе била jедина држава у тадашњоj Европи коjа jе започела своjе постоjање са унапред припремљеним планом о ликвидациjи Срба, Рома и Јевреjа – почео jе своjе казивање Јаша Алмули након представљања последње књиге “Јевреjи и Срби у Јасеновцу” у београдском Правном факултету.

Алмули jе за своjе тврдње низао доказе, именовао одговорне. Истиче чињеницу да су Немци Јевреjе убиjали у логорима изван Немачке. За разлику од њих, НДХ jе убиjала Јевреjе у логорима широм те државе коjа jе обухватала и Срем, и Босну и Херцеговину. Убиjали су их у Јасеновцу, Староj Градишки, Доњоj Градини, Јадовну… и сва та мучилишта налазила су се на териториjи НДХ – тврди господин Алмули.

 

Сведок века
Јаша Алмули рођен jе у Београду 1918. године у коме jе завршио све школе и факултет. Немце 1941. године ниjе дочекао у Београду.
Побегао jе у Црну Гору, где jе ухапшен и депортован у италиjанске логоре. Године 1944. враћа се у Србиjу и прикључуjе се НОП.
После рата постаjе новинар у Тањугу и дописник из Јужне Америке и САД.
Био jе и спољнополитички коментатор у “Борби”.
Опробао се и у привредно-финансиjском новинарству у недељнику “Економска политика”.
Има 93 године и тренутно живи у Лондону.

Оваj некадашњи истакнути новинар, касниjе цењени публициста, у jедном поглављу своjе књиге бави се почецима ликвидациjе представника триjу народа, доказуjући да су Хрвати први почели са покољима Јевреjа.

– Хрвати су чак пре Немаца почели са убиjањем Јевреjа. Историjске чињенице коjе су, иначе, познате то потврђуjу.

Немци су почели да масовно хапсе Јевреjе после напада на СССР 22. jуна 1941. године, а прве Јевреjе послали су у логоре у Пољскоj краjем октобра те исте године.

А Хрвати су већ у априлу и маjу 1941. почели у Јадовну са зверским убиjањима Јевреjа и Срба – потврдио jе Алмули.

У jедном сегменту овог вансериjског писаног сведочанства о зверствима Хрвата, Алмули jе констатовао да су и начини убиjања били искључиви изуми
хрватских зликоваца.

– Сва та зверства коjа су чињена у НДХ људски ум ниjе забележио. Хрватске усташе су у убиjању надмашиле Немце. Били су далеко гори од нациста.

Немци су као педантни, организовани народ били хладне убице. Убиjали су преко гасних комора, крематориjума. Немци нису хтели нереде у логорима, нису чак хтели да плаше жртве. Напротив, крили су од жртава да ће бити убиjене и логораши до последњег тренутка нису знали да ће бити ликвидирани. Хрвати су све супротно радили – истиче Алмули.

И у начину убиjања Хрвати су били оригинални, наводи аутор, и доказуjе то причом коjу jе чуо од свог сународника, чиjу су целу породицу хрватски кољачи одмах превезли у Јасеновац.

Примакли су камион са заробљеницима до ужарене пећи и на његове очи у пећ бацали су живе његову жену, маjку, сестру и на краjу дете од годину дана. То Немци нису радили, каже Алмули.

Правећи дело на основу сведочења, аутор признаjе да се увек изнова потресе кад год се сети тих људи и зла коjе се зове Јасеновац.

Због тога се и пита у књизи како човек да остане равнодушан пред причом, рецимо Еда Шаjера коjи jе био гробар у Јасеновцу. Једном приликом, за време копања jаме, стигао jе камион са новим заробљеницима. Кренула су одмах убиjања маљевима. Иначе, каже Алмули, сва та зверства чинили су представници свих слоjева хрватског народа.

Едо jе jедног тренутка усмерио поглед нагоре и угледао над jамом свог рођеног брата. Секунд касниjе двоjица усташа маљевима су му разбили главу.
Беживотно тело се одмах стропоштало у jаму, а Едо jе само нежно подигао свог брата и положио га на остала мртва тела Јевреjа. Увече, када се вратио у логор, испричао jе шта се догодило свом трећем брату. Ни таj брат ниjе преживео Јасеновац.

Због таквих убиjања, смрт у Јасеновцу била jе далеко ужасниjа него у злогласном Аушвицу, закључио jе Алмули. Поред откривања и изношења ових ужаса, у књизи jе доказивао и тезу о коjоj до сада ниjе било jавних расправа – да су Срби у НДХ први били на удару.

– Такав закључак извео сам на основу историjских чињеница, писаних докумената и снимљених изjава логораша.

Већ 1941. године оживела jе теориjа Католичке цркве из 10. века, о Хрватскоj као бастиону католичанства. И Ватикан jе аминовао потискивање такозване православне шизме. Друго, Срби су у Аустро-Угарскоj били краjње слободни. Имали су своjу земљу, статус. На те чињенице фрктали су хрватски феудалци, а код хрватских кметова изазивали завист и мржњу. Када су усташе решиле да косом очисте Хрватску од Срба, та коса почела jе да коси и Јевреjе.

Доказа да jе Католичка црква у Хрватскоj подржавала злочине над Јевреjима, Србима и Ромима има много, а кључна jе чињеница да су троjица команданата jасеновачког логора били католички свештеници.

– Од троjице католичких свештеника коjи су били команданти у Јасеновцу, Ивице Бркљачића, Ивице Малконића, наjкрволочниjи био jе Мирослав Филиповић Маjсторовић.

Направио jе свештеничку кариjеру кољући Србе и Јевреjе око Бањалуке, а сведочења Маре Веjновић потврђуjу приче о учешћу у злочинима Католичке цркве.

Наиме, Мара jе као униjаткиња одлазила на католичке мисе. Једног дана, у цркву jе ушао Филиповић са крвавом униформом. Мирно jе навукао поповску одежду и одржао мису, а Мара од тада више ниjе ишла у цркву.

Хитлеров папа

У своjоj последњоj књизи Јаша Алмули jе директно повезао папу Пиjа Дванаестог, Ватикан и Католичку цркву са злочинима Хрвата од 1941. до 1945. године. Каже да jе папа знао за све злочине у Хрватскоj и због аминовања тих злочина jедан енглески историчар назвао га jе хитлеропапом. А Алоjз Степинац jе отворено ширио мржњу према Србима говорећи да jе православна шизма гора од протестантизма у Европи.

Порука Србима

Своjу књигу Јаша Алмули завршио jе поруком Србима – да су Срби са Јевреjима
наjвећи страдалници у Другом светском рату.

Али, док Јевреjи чуваjу сва своjа стратишта по свету, Срби су jедини народ коjи нема ни музеj геноцида. Срби прећуткуjу злочине над собом, па и злочине у Јасеновцу. Јаша као Јевреjин поручуjе Србима да не смеjу заборавити Јасеновац, jер он наjбоље обjашњава понашање и реакциjу Срба у последњем грађанском рату.

Јасеновац се мора обjашњавати млађима, злочине показивати и ученицима, jер Јасеновац само може оштрити националну свест Срба. Заборавити Јасеновац било би дубоко недолично – поручио jе Јаша Алмули у наjновиjоj књизи “Јевреjи и Срби у Јасеновцу”.

Извор: Vesti online

Везане виjести:

И Срби бришу Јасеновац (1): Краду нам и сећања!

И Срби бришу Јасеновац (2): Нечастиви на Правном факултету

И Срби бришу Јасеновац (3): Сачувала их света Петка

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top