Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

И Нермин Никшић протеривао Србе?

Нестали документ из тужилаштва БиХ, ратни дневник из Коњица, крије улогу лидера СДП. На почетку рата био председник Комисије за насељавање српских станова

ЧЕЛЕБИЋ Један од логора у којем су мучени Срби Фото М. Д.
ЧЕЛЕБИЋ Један од логора у којем су мучени Срби Фото М. Д.

Адвокат Душан Томић, који ће у предмету ухапшених Бошњака због ратног злочина над Србима у Коњицу заступати породице настрадалих, покушаће да провери да ли у Тужилаштву БиХ постоји одређени документ у предмету „Миралем Мацић“. Мацић, који је својевремено осуђен за злочине у том граду, одлежао је 12 година, а затим под сумњивим околностима преминуо, али је по Томићевим речима, написао „дневник покајања“ који је нестао из Тужилаштва.

Мацић је поред написаног у дневнику тврдио и да је садашњи лидер СДП БиХ Нермин Никшић, бивши премијер Федерације БиХ, на почетку рата био председник Комисије за насељавање „напуштених станова у Коњицу“. Напуштени станови били су они из којих су на силу или под разним врстама притисака исељавани Срби. Кључну улогу у том исељавању имао је Шевко Никшић, Нерминов стриц. Поред несталог дневника, сада је веома битно да ли постоји и документ на ком се види каква је у рату била улога Нермина Никшића.

– Прво су из станова извођени најугледнији Срби, међу којима су били професори Ђуро и Власта Голубовић са синовима, петогодишњим Петром и седмогодишњим Павлом. У њиховој бруталној ликвидацији учествовао је и Мацић, због чега је лежао у затвору 12 година – каже Томић. – Као правном заступнику те породице, све ми је детаљно објаснио како се и шта догађало, а онда је прихватио мој предлог и написао дневник који је званично предат Тужилаштву БиХ.

Садашњи лидер СДП БиХ Нермин Никшић
Садашњи лидер СДП БиХ Нермин Никшић

Томић тврди да је Нермин Никшић индиректно одговоран за оно што се Србима дешавало, јер је био задужен за то да у њихове станове, који су проглашавани напуштеним, усели бошњачке „хероје“, а критеријуме су одређивали он и његов стриц Шевко.

– Пред притисцима станове је напустило више од 700 српских породица – сећа се Томић .

„ТРГОВИНА“ ЗЛОЧИНИМА

Адвокат Томић напомиње да је у најмању руку симптоматичан одлазак лидера СДП у Бањалуку „на високо место“, после хапшења „коњичке групе“. Наш саговорник сматра да не би смело да се догоди, као у случају Орића, „да моћни Срби пораде код српских сведока, а утицајни Бошњаци код сведока својих сународника, како правда не би стигла оне који су имали најкрвавије руке“.

– Таквих „трговина“ смо се, нажалост, нагледали, али мислим да то сада неће проћи, јер то би био нови, страховит злочин према жртвама – закљујуче Томић.

Аутор: В. МИТРИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Исповест сина прве цивилне жртве у Коњицу: Убице мог оца правда још није стигла

Некажњени злочини над децом у Коњицу (1992-1995)

О притвору за ухапшене за злочине над Србима у Коњицу одлучује Максумић!? (ВИДЕО)

Треће стрељање дечака Петра из Коњица

У Коњицу убијено 382 Срба

Ухапшени због злочина над десетинама Срба у Брадини, Коњицу…

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: