Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

I Hitlerov izaslanik bio je užasnut!

Hitlerov izaslanik u ustaškoj NDH Edmund Glajze fon Horstenau bio je zgađen postupcima ustaškog poglavnika Ante Pavelića i naročito okrutnim ubijanjem pravoslavnih Srba i djece, prenosi portal “Ekspres”.

Jasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)
Jasenovac, 1941 – 1942
(photo: US Holocaust Memorial Museum)

Horstenau je u svojim izvještajima Berlinu ostavio svjedočanstva o razmjerama ustaškog zločina nad Srbima, kritikujući ustašku politiku progona i ubijanja.

Hitlerov izaslanik navodio je da su ustaše “u ludom bijesu” i opisao potresne detalje o tome kako se ponašaju prema neprijateljima i zatvorenicima.

U jednom izvještaju opisuje kako je ustaški pukovnik lično strijeljao 500 Srba koji su imali od 15 do 20 godina.

Osim o ubistvima stotina civila, Horstenau je obavijestio nacističku komandu da ustaške vođe siluju gotovo svaku ženu, muče i ubijaju decu, i to najčešće pred majkama.

Tokom ljeta 1942. godine Fon Horstenau je zatrpavao njemačkog ambasadora u Zagrebu izvještajima o ustaškim zločinima nad Srbima.

“Kod Slavonske Požege nalazi se jedan koncentracioni logor koji nosi ime `Ustaški iseljenički logor`. Upravnik ovog koncentracionog logora je bivši katolički sveštenik, a sada istaknuti ustaša Klajić”, naveo je Horstenau.

On je opisao kako se pokušaj bijega pretvorio u mučno ubijanje zatvorenika paljbom iz mitraljeza sa dum-dum mecima.

Horstenau nije bio spreman na strahote koncentracionih logora u kojima su zatvarani Srbi, Jevreji, Romi i hrvatski antifašisti.

Ono što je užasnulo čak i Hitlerovog izaslanika bila je scena koju je zatekao u prostoriji u kojoj je na slamnatom podu sjedilo pedesetoro djece. Sva su bila gola, a polovina je bila već poumirala.

“To je vrhunac grozote u Hrvatskoj od poglavnika, kojeg smo sami postavili”, pisao je Horstenau o ustaškim užasima, ali iz Berlina nije bilo reakcije, prenosi portal “Ekspres”.

U Hrvatskoj se posljednjih godina ponovo javljaju pokušaji revizije zločinačke NDH i negiranja genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a pojedini autori, ne iznoseći nikakve suvisle dokaze, čak tvrde da su u Jasenovcu “komunisti ubijali Hrvate” nakon 1945. godine.

Takvi glasovi pojavili su se čak i u političkim krugovima, a slučaj bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je negirao partizanski pokret i pohvalno govorio o ustašama i “Handžar diviziji”, doveo je do oštrog protesta jevrejskih udruženja i Centra “Simon Vizental”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ispovest patologa koji je brojao žrtve u Jasenovcu: „Srbe su kuvali žive u kazanima za sapun!“

Zverstva koje su činile ustaše da su ih čak i nacisti hapsili zbog ratnih zločina

VIDEO: Pogledajte film „Irodovi sinovi“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: