fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I dalje traje laž o srpskoj krivici za sukobe

„Junge velt“ upozorava da se još uvijek njeguju stereotipi prema kojima su samo Srbi krivi za raspad Jugoslavije i rat u BiH, te da se „osmanska epoha relativizuje, dok se vrijeme Kraljevine i socijalističke Jugoslavije – satanizuje“.

Junge velt
Junge velt

Prije 25 godina predstavnici muslimana i Hrvata, po naredbi Zapada, a protiv jednoglasne volje Srba, proglasili su nezavisnost tadašnje BiH. Tada je počeo građanski rat, ističe dugogodišnji poznavalac prilika u eks-Jugoslaviji Gerd Šuman.

On ukazuje na to da u ratu „prva umire istina“, pa je tako bilo i u slučaju BiH, kao i da je insceniranju rata prethodilo „uklanjanje istine“, tako što su sva pozitivna iskustva prethodnih decenija lažima pretvarana u svoju suprotnost.

O normalnom i zajedničkom životu na južnoslovenskim prostorima danas se ne smije ni misliti, jer bi to ugrožavalo nove odnose potčinjenosti i zavisnosti, ocjenjuje Šuman i naglašava da se „antisrpskim resentimanima pothranjuje rastući nacionalizam i prikriva postojeća bijeda“.

Ali, smatra on, osnovni faktori koji su donijeli bijedu u ove krajeve su nacionalizam, ekonomska kriza osamdesetih godina prošlog vijeka i strateški interesi Savezne Republike Njemačke i SAD koji su uticali na komadanje Jugoslavije.

Kad je riječ o drastičnom pogoršanju ekonomske situacije i naglom padu društvenog standarda u Jugoslaviji i tadašnjoj BiH osamdesetih godina 20. vijeka, odlučujuću ulogu odigrali su međunarodni finansijski faktori koji su preko MMF-ovog savjetnika Džefrija Saksa vladi Ante Markovića nametnuli poražavajuću šok terapiju.

„Junge velt“ navodi mišljenje kanadskog profesora Mišela Čusudovskog, prema kome je sporazum Saks-Marković doveo do prave katastrofe zbog stihijske privatizacije i uništenja mnogih javnih preduzeća.

Istovremeno, devalvacijom su opljačkane štediše, što je, samo u toku prve dvije godine, dovelo do gubitka 600.000 radnih mjesta.

Problemima oko uništene privrede pridružila se labilna politika i svađe između republika, gdje bogatiji sjever nije htio da pomaže, navodno, „parazitski“ jug, pa su se Slovenija i Hrvatska kroz građanski rat izdvojile uz punu podršku Njemačke i „nasljednika bivše Austrougarske“.

O ratu i miru se dobrim dijelom odlučivalo u inostranstvu i sporedna stvar je kada je on tačno počeo – da li je to bilo kad su zapucali Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.

Objave rata nije bilo, konstatuje njemački dnevnik uz pitanja – zar rat nije počeo nakon bošnjačko-hrvatskog referenduma, otcjepljenjem i proglašenjem nezavisnosti tadašnje BiH ili je to bilo kada je pucano na srpske svatove na Baščaršiji, nakon čega je uslijedila blokada ulica u Sarajevu i još nekim gradovima.

Ustvari, zaključuje „Junge velt“, rat je počeo njemačkim zahtjevom za referendum o nezavisnosti tadašnje BiH krajem februara i početkom marta i pored činjenice da je to bila višenacionalna zemlja.

Izvor: SRNA

Oznake: Raspad Jugoslavije, rat u BiH, bošnjačko hrvatski referendum, otcjepljenje

Vezane vijesti:

Američki politikolog otkriva: Vreme je da konačno saznate …

Sve laži i podmetačine u vezi raspada i rata u bivšoj SFRJ

Milo Lompar: ,,Srpski narod posle raspada Jugoslavije

Ko je sve odgovoran za raspad Jugoslavije: Slovenci prvi …

25 godina od krvave svadbe u Sarajevu: 1. marta 1992. islamski ekstremisti ubili srpskog svata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: