fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

I dalje bez traga 2.500 Srba

Na Međunarodni dan nestalih na Balkanu se ne zna sudbina više od 10.000 ljudi. U Prištini 400 N. N. lica čeka identifikaciju, a u Zagrebu 272

Protest

Dve decenije posle sukoba u Hrvatskoj i Bosni i 15 godina od sukoba na Kosmetu, i dalje se 10.653 ljudi u regionu vodi kao nestalo, pokazuju podaci Međunarodnog Crvenog krsta (MKCK). Od toga, najmanje 2.500 njih su, prema podacima Vladine komisije za nestale, Srbi.

Današnji dan obeležava se kao Međunarodni dan nestalih. Najviše onih čija je sudbina ostala nepoznanica, kaže Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, ima u Hrvatskoj – 1.799.

Na drugom mestu je Kosovo i Metohija, gde se ne zna šta se, kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, dogodilo sa 1.666 ljudi. Od toga, najmanje 570 njih su Srbi i drugi nealbanci. U BiH se i dalje traga za istinom o 97 Srba, uglavnom vojnika i rezervista.

– Stotine porodica iz naše južne pokrajine i dalje očekuju da istina o sudbini njihovih najmilijih bude rasvetljena. Međunarodnom komitetu Crvenog krsta prijavljeno je 6.049 slučajeva nestalih na KiM. Od tog broja je do danas rešeno 4.383 – kaže Đurić.

Beograd i Priština se pitanjem nestalih bave u okviru Radne grupe kojom predsedava MKCK. Kroz ovaj mehanizam rešeno je oko 1.620 slučajeva, a sprovedene su i značajne terenske aktivnosti radi provere informacija o mestima mogućih grobnica.

– Beogradska delegacija je postupila po svim zahtevima Prištine koji se odnose na terenske provere i lociranje mogućih grobnica na području centralne Srbije. Dakle, svaku lokaciju za koju smo dobili informaciju smo proverili i tako ćemo se ponašati i ubuduće – dodao je Đurić, i istakao da očekuje da Priština Radnoj grupi preda informacije o mogućim grobnicama sa posmrtnim ostacima Srba i drugih nealbanaca, a od međunarodnih organizacija, koje su u vreme činjenja zločina bile na KiM (Kfor, UNMIK, OEBS, Haški tribunal), da pomognu u pribavljanju dokumentacije i rešavanju pitanja ostataka oko 400 N. N. lica u mrtvačnici u Prištini.

OBELEŽAVANjE

KOORDINACIJA srpskih udruženja, u saradnji s Regionalnom koordinacijom nestalih lica, organizovaće danas postavljanje štandova sa siluetom od stiropora, koja simbolizuje nestalo lice, na početku Knez Mihailove ulice, u prostorijama Medija centra i kod spomenika Koordinacije, u Tašmajdanskom parku. Na štandovima će biti prikupljane poruke građana. Uslediće mirna šetnja do spomenika Koordinacije, gde će biti položeni venci, posle čega će izabrana delegacija predati Vladi poruke porodica nestalih.

– Od prestanka sukoba na KiM identifikovana su samo 34 tela. Ove godine jedva četiri, a lane nijedno. To je veoma bolno za porodice nestalih.

U Hrvatskoj 272 tela čeka na identifikaciju, a 144 poznata grobna mesta čekaju da budu ekshumirana. U njima su mahom žrtve „Oluje“. Više od 20 godina majke vape da saznaju sudbinu svojih sinova – kaže Dragan Pjevač.

On podseća da je do sada godišnje identifikovano do pedesetak Srba iz Hrvatske, ali da se ove godine stalo. Osim u Prištini i Zagrebu, na hiljade tela leže u mrtvačnicama u Sarajevu, Zenici, Banjaluci. Sve ukupno oko 5.000.

– Da je obrnuta situacija i da Srbija neće da identifikuje posmrtne ostatke, ustala bi cela međunarodna zajednica. Posebno smo skandalizovani idejom da se hrvatski veterani oslobode optužnica.

Istina o nestalima je civilizacijsko pitanje i od naše Vlade tražimo da se obrati međunarodnoj zajednici, EU i UN, sa zahtevom da se problem srpskih žrtava stavi na dnevni red – kaže Pjevač.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

BiH da ubrza traženje nestalih ili vrati u nadležnost Srpskoj

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: