fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

I BiH je ugrožena

BiH nije prijetnja samo sebi, već i svome okruženju zbog neadekvatnog koncepta bezbjednosti… Jedina bezbjednosna agencija koja može pružiti zaštitu građanima i koja to radi profesionalno sa jasnim planovima i dobrom organizacionom formom i operativnim mjerama jeste MUP… Francuska plaća cijenu svoje neozbiljnosti i neizgrađenog vlastitog bezbjednosnog sistema.

Dževad Galijašević
Dževad Galijašević

Razgovarao: Darko TERZIĆ

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je da je BiH bezbjednosno ugrožena, ako se uzme u obzir da su terorističku akciju u Parizu izazvali domaći islamisti.

„BiH ima najveći potencijal domaćih islamista, kod kojih je pronalaženo oružje, prsluci bombaša-samoubica i druga oprema. Svjedočili smo samo provizornim suđenjima pojedinim licima, na margini terorističke prijetnje“, rekao je Galijašević u intervjuu Srni.

On je istakao da BiH nije prijetnja samo sebi, već i svome okruženju zbog neadekvatnog koncepta bezbjednosti.

„BiH ima nekompetentnog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. To je osoba koja danas govori jednu glupost, sutra drugu, širi neke kosmičke teorije o nekoj svemirskoj korupciji samo da Ministarstvo bezbjednosti ne bi radilo svoj posao“, kaže Galijašević.

On ocjenjuje da službe bezbjednosti u BiH, koje bi trebalo da koordinisano djeluju i da imaju jasne bezbjednosne politike, sa takvim ministrom bezbjednosti ne mogu odgovoriti svom zadatku.

„Istovremeno, bošnjačko društvo – i politička i vjerska elita – nije spremno da se ogradi i da snažno djeluje preventivno, te da ponese teret deradikalizacije muslimana. Deradikalizacija znači pokušaj da se djeluje i kroz javne službe, medije, političke stranke i vjerske strukture“, konstatuje Galijašević.

On ukazuje da Islamska zajednica BiH ponovo okuplja „stare ratne trube“ i radikalne elemente, poput Hasana Čengića, od kojeg nema radikalnijeg islamiste, pa do radikalnog hafiza iz Mostara Dževada Gološa i Nezima Halilovića Muderisa.

Galijašević ističe da se na osnovu ovoga vidi da je BiH problem ne samo sebi, nego i drugima.

„U ovom momentu, jedina bezbjednosna agencija koja može pružiti zaštitu građanima i koja to radi profesionalno sa jasnim planovima i dobrom organizacionom formom i operativnim mjerama jeste Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske“, ocjenjuje Galijašević.

On poručje da bi javnost i građani u Republici Srpskoj trebalo da znaju da upravo MUP Republike Srpske zaslužuje podršku u aktivnostima koje provodi.

„Mislim da Republika Srpska, kada se pogledaju svi spoljni geopolitički pritisci Engleza, Amerikanaca i Nijemaca jeste ugrožena i da njenu bezbjednost u ovom trenutku štiti dobra i stabilna politička struktura unutar same Republike i dobra bezbjednosna agencija, kao što je MUP Srpske“, naglasio je Galijašević.

Govoreći o sinoćnjim napadima islamskih terorista u Parizu, Galijašavić ocjenjuje da je time napadnuta EU i sama Evropa.

„Međutim, ovo nije prvi napad na Evropu. Evropa je napadnuta onog trenutka kada je Amerika preko Ukrajine napala Rusiju, odnosno ruski narod u Ukrajini“, kaže Galijašević.

On navodi da je destabilizacije Ukrajine bila samo prvi korak ka destabilizaciji cijele Evrope.

Galijašević je dodao da je drugi korak bila migrantska kriza koja je dovela u veoma nepovoljan položaj Njemačku kao glavni finansijski stub evropskog ujedinjenja i koncepta zajedničke mega-evropske države.

„S obzirom da je ‘Islamska država’ preuzela odgovornost i da je francuski predsjednik Fransoa Oland rekao da je ‘Islamska država’ napala Francusku, ja bih postavio pitanje zašto bi to ‘Islamska država’ uradila?“, rekao je Galijašević.

On objašnjava da su u ovom momentu nosioci borbe protiv „Islamske države“ i fronta „Al Nusra“, koji je Al kaidina vojna formacija, u stvari ruske vazdušno-kosmičke snage sa jedne i vojska Bašara al Asada sa druge strane.

„Oni vode borbu protiv radikalnih islamista i jedini u toj borbi ostavaruju značajne pobjede i nanose velike gubitke islamističkim formacijama“, konstatuje Galijašević.

On podsjeća na nedavna ubistva ruskih turista u civilnom avionu, što je akt „Islamske države“ prema ruskom narodu, ukazujući na vrlo negativne i neprimjerene komentare, posebno na stranicama lista „Šarli Ebdo“ iz Pariza o ruskim građanima koji su poginuli na letu iz Šarm El Šejka.

„Francuska plaća cijenu svoje neozbiljnosti i neizgrađenog vlastitog bezbjednosnog sistema. Islamisti su napali Francusku zato što su procijenili da to mogu uraditi i da mogu takvu složenu operaciju izvesti na tlu Francuske“, navodi Galijašević u intervjuu Srni.

On ističe da je zabrinjavajuće to što su islamističke strukture „Islamske države“ i Al kaide, odnosno fronta „Al Nusra“ duboko povezane i isprepletene sa raznim obavještajnim službama, posebno sa engleskim i američkim.

„Upravo na taj način američka politika destabilizuje Rusiju i cijeli Balkan namjerama da prepakuje Dejtonski sporazum, pokušajima da uruši Republiku Srpsku, a Srbiju ruši pokušajem da od Kosova, od baze organizovanog narko-kriminala, napravi državu na tlu Srbije“, kaže Galijašević.

On napominje da je vrijeme da se Amerikancima skrene pažnja da ne pomažu na taj način svjetskom miru i stabilnosti.

„Oni su zaista duboko integrisani u sve ovo što se u posljednje vrijeme dešava sa nestabilnošću i izazivanjem kriza“, dodao je Galijašević.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Džihadisti „zauzimaju“ Kosovo, Srbi na udaru?

„KURIR“: SJEKAČI GLAVA OPTUŽILI SRBE ZA ATENTAT

ZABRANjENE ORGANIZACIJE I DALjE DJELUJU

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: