Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

I BiH je ugrožena

Datum objave: subota, 14 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+

BiH nije prijetnja samo sebi, već i svome okruženju zbog neadekvatnog koncepta bezbjednosti… Jedina bezbjednosna agencija koja može pružiti zaštitu građanima i koja to radi profesionalno sa jasnim planovima i dobrom organizacionom formom i operativnim mjerama jeste MUP… Francuska plaća cijenu svoje neozbiljnosti i neizgrađenog vlastitog bezbjednosnog sistema.

Dževad Galijašević
Dževad Galijašević

Razgovarao: Darko TERZIĆ

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je da je BiH bezbjednosno ugrožena, ako se uzme u obzir da su terorističku akciju u Parizu izazvali domaći islamisti.

“BiH ima najveći potencijal domaćih islamista, kod kojih je pronalaženo oružje, prsluci bombaša-samoubica i druga oprema. Svjedočili smo samo provizornim suđenjima pojedinim licima, na margini terorističke prijetnje”, rekao je Galijašević u intervjuu Srni.

On je istakao da BiH nije prijetnja samo sebi, već i svome okruženju zbog neadekvatnog koncepta bezbjednosti.

“BiH ima nekompetentnog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. To je osoba koja danas govori jednu glupost, sutra drugu, širi neke kosmičke teorije o nekoj svemirskoj korupciji samo da Ministarstvo bezbjednosti ne bi radilo svoj posao”, kaže Galijašević.

On ocjenjuje da službe bezbjednosti u BiH, koje bi trebalo da koordinisano djeluju i da imaju jasne bezbjednosne politike, sa takvim ministrom bezbjednosti ne mogu odgovoriti svom zadatku.

“Istovremeno, bošnjačko društvo – i politička i vjerska elita – nije spremno da se ogradi i da snažno djeluje preventivno, te da ponese teret deradikalizacije muslimana. Deradikalizacija znači pokušaj da se djeluje i kroz javne službe, medije, političke stranke i vjerske strukture”, konstatuje Galijašević.

On ukazuje da Islamska zajednica BiH ponovo okuplja “stare ratne trube” i radikalne elemente, poput Hasana Čengića, od kojeg nema radikalnijeg islamiste, pa do radikalnog hafiza iz Mostara Dževada Gološa i Nezima Halilovića Muderisa.

Galijašević ističe da se na osnovu ovoga vidi da je BiH problem ne samo sebi, nego i drugima.

“U ovom momentu, jedina bezbjednosna agencija koja može pružiti zaštitu građanima i koja to radi profesionalno sa jasnim planovima i dobrom organizacionom formom i operativnim mjerama jeste Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske”, ocjenjuje Galijašević.

On poručje da bi javnost i građani u Republici Srpskoj trebalo da znaju da upravo MUP Republike Srpske zaslužuje podršku u aktivnostima koje provodi.

“Mislim da Republika Srpska, kada se pogledaju svi spoljni geopolitički pritisci Engleza, Amerikanaca i Nijemaca jeste ugrožena i da njenu bezbjednost u ovom trenutku štiti dobra i stabilna politička struktura unutar same Republike i dobra bezbjednosna agencija, kao što je MUP Srpske”, naglasio je Galijašević.

Govoreći o sinoćnjim napadima islamskih terorista u Parizu, Galijašavić ocjenjuje da je time napadnuta EU i sama Evropa.

“Međutim, ovo nije prvi napad na Evropu. Evropa je napadnuta onog trenutka kada je Amerika preko Ukrajine napala Rusiju, odnosno ruski narod u Ukrajini”, kaže Galijašević.

On navodi da je destabilizacije Ukrajine bila samo prvi korak ka destabilizaciji cijele Evrope.

Galijašević je dodao da je drugi korak bila migrantska kriza koja je dovela u veoma nepovoljan položaj Njemačku kao glavni finansijski stub evropskog ujedinjenja i koncepta zajedničke mega-evropske države.

“S obzirom da je ‘Islamska država’ preuzela odgovornost i da je francuski predsjednik Fransoa Oland rekao da je ‘Islamska država’ napala Francusku, ja bih postavio pitanje zašto bi to ‘Islamska država’ uradila?”, rekao je Galijašević.

On objašnjava da su u ovom momentu nosioci borbe protiv “Islamske države” i fronta “Al Nusra”, koji je Al kaidina vojna formacija, u stvari ruske vazdušno-kosmičke snage sa jedne i vojska Bašara al Asada sa druge strane.

“Oni vode borbu protiv radikalnih islamista i jedini u toj borbi ostavaruju značajne pobjede i nanose velike gubitke islamističkim formacijama”, konstatuje Galijašević.

On podsjeća na nedavna ubistva ruskih turista u civilnom avionu, što je akt “Islamske države” prema ruskom narodu, ukazujući na vrlo negativne i neprimjerene komentare, posebno na stranicama lista “Šarli Ebdo” iz Pariza o ruskim građanima koji su poginuli na letu iz Šarm El Šejka.

“Francuska plaća cijenu svoje neozbiljnosti i neizgrađenog vlastitog bezbjednosnog sistema. Islamisti su napali Francusku zato što su procijenili da to mogu uraditi i da mogu takvu složenu operaciju izvesti na tlu Francuske”, navodi Galijašević u intervjuu Srni.

On ističe da je zabrinjavajuće to što su islamističke strukture “Islamske države” i Al kaide, odnosno fronta “Al Nusra” duboko povezane i isprepletene sa raznim obavještajnim službama, posebno sa engleskim i američkim.

“Upravo na taj način američka politika destabilizuje Rusiju i cijeli Balkan namjerama da prepakuje Dejtonski sporazum, pokušajima da uruši Republiku Srpsku, a Srbiju ruši pokušajem da od Kosova, od baze organizovanog narko-kriminala, napravi državu na tlu Srbije”, kaže Galijašević.

On napominje da je vrijeme da se Amerikancima skrene pažnja da ne pomažu na taj način svjetskom miru i stabilnosti.

“Oni su zaista duboko integrisani u sve ovo što se u posljednje vrijeme dešava sa nestabilnošću i izazivanjem kriza”, dodao je Galijašević.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Džihadisti „zauzimaju“ Kosovo, Srbi na udaru?

„KURIR“: SJEKAČI GLAVA OPTUŽILI SRBE ZA ATENTAT

ZABRANjENE ORGANIZACIJE I DALjE DJELUJU

 

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top