fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatskom novinaru prijeti zatvor zbog govora mržnje prema Srbima

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je odjavio dvije emisije „Markov trg“, prikazanih u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016.

Marko Jurič (Foto: RTS)

Državno tužilaštvo je nakon četiri godine podiglo optužnicu protiv novinara Marka Juriča, kojom traži njegovo kažnjavanje u trajanju od jedne godine zatvora, uslovno tri godine zbog toga što je u svojoj televizijskoj emisiji javno podsticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Pored toga, tužilaštvo za firmu „Plava produkcija“, čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna, prenosi RTS.

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je odjavio dvije emisije „Markov trg“, prikazanih u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016.

Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu zatražilo je da on bude kažnjen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Jurič ne bi išao u zatvor ako u te tri godine uslovne kazne ne počini novo krivično djelo.

Sporne emisije „Markovog trga“ iz januara 2016. široj su javnosti postale poznate kada je Vijeće za elektronske medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1, prenela je Hina.

To je pokrenulo protest par hiljada ljudi, okupljenih oko zagrebačkog udruženja vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), koji su zatražili ostavke članova Vijeća za elektronske medije Hrvatske i predsjednice tog tijela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obilježjima.

Vijeće je cio slučaj prijavilo Državnom tužilaštvo, a isto je prethodno učinio i tada predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvjetnim trgom poručio „da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluje četnički vikar“.

„Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada šetate Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svom najboljem maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu“, rekao je tada Jurič.

Predložio je da bi taj trg trebalo obilježiti tablama: „Pazi, oštar četnik u blizini“.

Izvor: In4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: