„Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moj zadatak je danas da jačamo sistem sigurnosti, jačamo sistem vojske. Jasno je da treba da gledamo u budućnost. Ali, izvinjenje je minimum“, rekao je Krstičević, prenela je Hrvatska radio televizija.

Krstičević, međutim, nije odgovorio na pitanje da li se vlada slaže sa dolaskom Vučića u ovom trenutku ili je možda trebalo pričekati da se smanje aktuelne napetosti u odnosima dveju zemalje.

On je, kako se navodi, uputio novinare da to pitanje postave predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

VULIN: VUČIĆ NE TREBA DA IDE U HRVATSKU

Mirovna politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema sagovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsednik ne treba da ide u Hrvatsku, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Vučićeva poseta se među hrvatskim političarima uslovljava izvinjenjima za koje nema razloga ni opravdanja, a on vređa i napada“, rekao je Vulin reagujući na izjave hrvatskog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića.

Vulin kaže da Vučić, „ako ipak odluči da ide onda sa pravom treba da očekuje i dobije izvinjenje za genocid izvršen nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, za masovna ubistva i proterivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tokom devedesetih godina, izvinjenje i povlačenje Zakona o braniteljima gde se Srbi proglašavaju agresorima“.

Prema njegovom mišljenju, Vučić treba da dobije i izvinjenje i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba ali i države Srbije, izvinjenje za zatvaranje granica tokom migrantske krize, izvinjenje za ustaške table na Jasenovačkom stratištu.

U izjavi za javnost Vulin naglašava da Vučić ne treba da ide tamo gde se sećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem.

„Neka Hrvatska nađe snage da prizna zločine i za njih se izvini pa neka onda naš predsednik ide u Zagreb“, poručuje Vulin.