„Ми знамо да је био рат, да је Хрватска нападнута, да је извршена брутална агресија на Хрватску. Мој задатак је данас да јачамо систем сигурности, јачамо систем војске. Јасно је да треба да гледамо у будућност. Али, извињење је минимум“, рекао је Крстичевић, пренела је Хрватска радио телевизија.

Крстичевић, међутим, није одговорио на питање да ли се влада слаже са доласком Вучића у овом тренутку или је можда требало причекати да се смање актуелне напетости у односима двеју земаље.

Он је, како се наводи, упутио новинаре да то питање поставе председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић.

ВУЛИН: ВУЧИЋ НЕ ТРЕБА ДА ИДЕ У ХРВАТСКУ

Мировна политика председника Србије Александра Вучића нема саговорнике у Хрватској и зато сматрам да председник не треба да иде у Хрватску, поручио је министар одбране Александар Вулин.

„Вучићева посета се међу хрватским политичарима условљава извињењима за које нема разлога ни оправдања, а он вређа и напада“, рекао је Вулин реагујући на изјаве хрватског потпредседника Владе и министра одбране Дамира Крстичевића.

Вулин каже да Вучић, „ако ипак одлучи да иде онда са правом треба да очекује и добије извињење за геноцид извршен над Србима током Другог светског рата, за масовна убиства и протеривања Срба у грађанском рату у Хрватској током деведесетих година, извињење и повлачење Закона о бранитељима где се Срби проглашавају агресорима“.

Према његовом мишљењу, Вучић треба да добије и извињење и надокнаду за отету имовину прогнаних Срба али и државе Србије, извињење за затварање граница током мигрантске кризе, извињење за усташке табле на Јасеновачком стратишту.

У изјави за јавност Вулин наглашава да Вучић не треба да иде тамо где се сећање на побијене Србе у Јасеновцу сматра увредом а усташки викар Алојзије Степинац проглашава свецем.

„Нека Хрватска нађе снаге да призна злочине и за њих се извини па нека онда наш председник иде у Загреб“, поручује Вулин.