Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatski istoričar: Porfirije gradio mostove bez obzira na širinu i dubinu rijeke

Datum objave: petak, 19 februara, 2021
Veličina slova: A- A+

Hrvoje Klasić, hrvatski istoričar, rekao je da je svakodnevnim kontaktima i odličnom saradnjom s političarima, ljudima na poziciji moći, ali i “običnim” građanima patrijarh Porfirije učinio ogroman iskorak u popravljanju hrvatsko – srpskih odnosa.

“Ali je uspio i u još nečemu. Svojim ležernim šetnjama po centru grada u mantiji, neobaveznim ćaskanjem sa slučajnim prolaznicima i bezrezervnom podrškom koju, kao npr. u slučaju nedavnih potresa, upućuje svim unesrećenim ljudima bez obzira na vjeru i naciju, uspio je normalizovati odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i bitno popraviti njezin imidž u hrvatskom društvu. A svi koji prate situaciju u Hrvatskoj u posljednjih trideset godina znaju da to nije bilo nimalo jednostavno”, rekao je Klasić.

Profesor Klasić seu razgovoru za portal Srbija Danas prisjetio i prvog susreta između njega i tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, patrijarha srpskog Porfirija.

“Upoznao sam ga na proslavi pravoslavnog Božića koju svake godine organizuje Srpsko narodno vijeće i koje je s vremenom postalo “place to be” za brojne hrvatske političare, intelektualce, glumce, pjevače…

Stajao je na pozornici pokraj tadašnjeg (i današnjeg) hrvatskog premijera. I dok je Plenković svim silama nastojao zadržati što ozbiljniji izraz lica i ne pokazati niti jednu emociju, on je ostavljao potpuno drugačiji utisak. Iako obučen sav u crno, s crnom kapom na glavi i dugom prosjedom bradom njegove oči su govorile da se radi o vedroj, opuštenoj i srdačnoj osobi. Razlika je bila vidljiva i u održanim govorima”, prisjetio se istoričar Klasić.

Klasić sa posebnim pijetetom govori o prijateljstvu sa patrijarhom Porfirijem:

“U sljedećih nekoliko godina nakon spomenutog upoznavanja mogu se pohvaliti da sam s Porfirijem postao prijatelj. Zajedno pijemo kafe u centru Zagreba i pričamo o aktuelnim društvenim problemima, ali i svevremenskim temama koje opterećuju ljudski rod poput mržnje i saradnje, sukoba i solidarnosti, laži i istine. Porfirije je i veliki audiofil, sluša isključivo ploče pa našim razgovorima u njegovu stanu zvučna kulisa često budu albumi Majlsa Dejvisa, Erika Kleptona ili Bijelog dugmeta”, otkriva profesor Klasić.

O izuzetnoj ličnosti patrijarha, hrvatski istoričar ima samo reči hvale.

“S Porfirijem je razgovor ugodan. Iako dolazimo iz dvaju različitih svjetova uvijek se dobro razumemo, a ponajviše od svega uvažavamo. Nije isključiv niti tašt. Ne misli da je uvijek u pravu i uvek ima volje i vremena poslušati mišljenja koja se razlikuju od njegovog. Uostalom, prije više godina pokrenuo je u Zagrebu intelektualni kružok u kojem sudjeluju intelektualci različitih političkih uvjerenja i svetonazora, vjernici i nevjernici, Hrvati i Srbi, oni liberalnih, ali i konzervativnih pogleda na život. U više navrata sam svjedočio kolike je poznate i ugledne pojedince iz svijeta politike, glazbe i filma rado primao kao svoje gost”, kaže Klasić.

Upitan šta za njega znači izbor patrijarha Porfirija za duhovnog vođu srpskih pravoslavnih vjernika ali i za Hrvatsku, profesor Hrvoje Klasić kaže:

“Bez svake sumnje našu sredinu (fizički) napušta veliki čovjek, intelektualac, humanist i vernik. Neko ko je gradio mostove bez obzira na dubinu i širinu rijeke, ko je otvarao vrata svima, a ni pred kime podizao zidove, ko je vlastitim primerom dokazivao da za razgovor nikad nije prekasno, a da je za sukob uvijek prerano. Neko ko je postavio standarde u međuljudskim odnosima utemeljene isključivo na hršćanskim vrijednostima, a ne uslovljene nacionalnim, rasnim, klasnim ili (dnevno) političkim motivima.

S druge strane, njegovim odlaskom Hrvatska u Srbiji dobija iskrenog “ambasadora dobre volje”. Nekoga to će s nove i još uticajnije pozicije nastaviti da razvija dobrosusjedske odnose dvaju naroda između kojih se već dugo ne vodi rat, ali među kojima nikako da zavlada mir. A što Porfirijev izbor za patrijarha znači za mene lično? Ostajem bez jednog dobrog prijatelja u Zagrebu. I dobijam još jednog dobrog prijatelja u Beogradu”, kaže profesor Klasić.

Hrvoje Klasić je od 2003. godine profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odjeljenju za istoriju. Predaje predmete vezane uz svjetsku istoriju 20. vijeka. Učesnik je brojnih konferencija i simpozijuma u Hrvatskoj, regionu i svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i nagrade “Svetozar Pribičević” za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Izvor: BIG PORTAL

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top