fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski generali optužuju Tuđmanove naslednike za lov na „ustaške zmije”

Grupa od 16 penzionisanih generala hrvatske vojske oštro je kritikovala političke garniture koje su, kako kažu, nasledile Tuđmana na kormilu države i lično ponovo otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju „ustaških zmija”.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu
Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Njihovo ponašanje, smatraju generali, je neshvatljivo u, kako kažu, slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj u odnosu prema žrtvama Drugog svetskog rata, posleratnog perioda i komunističkog sistema.

U otvorenom pismu javnosti, povodom presude Visokog prekršajnog suda o upotrebi ustaškog pozdrava „za dom spremni” u pesmi Marka Perkovića Tompsona, generali navode da se u Domovinskom ratu nije pitalo „na čijoj su strani bili naši očevi i dedovi u 2. svetskome ratu”, prenosi Tanjug.

Ističu da su Hrvatsku, ponosnu i slobodnu, predali u ruke političara.

„Nismo im predali priče o partizanima i ustašama! Ta smo poglavlja iz naše istorije ostavili iza sebe. A oni su, lično, oni koji su nasledili Tuđmana, na kormilu države, ponovo otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju ‘ustaških zmija’. Iza 2000. godine sistemskom detuđmanizacijom s ciljem dekroatizacije, kompromitovali su tu veliku i plemenitu ideju nacionalnog pomirenja!”, poručili su generali.

Ističu i da se nakon odluke Visokog prekršajnoj sud o ustaškom pozdravu „za dom spremni”, kako kažu, „nikad brže” nije oglasio Ustavni sud koji je jasno stavio do znanja da je taj pozdrav iz perioda Pavelićeve NDH, ustaški i da nije u skladu sa hrvatskim Ustavom.

„Bilo bi zanimljivo upitati taj Sud, da li je pozdrav ‘smrt fašizmu sloboda narodu’, koji, kako navode, u svojoj naravi poziva na ubijanje, protivustavan i da li je „možda sličan ili isti kao fašistički, nacistički, budući da su pod tim pozdravom počinjeni silni zločini nad nevinim ljudima” navodi se u pismu penzionisanih generala, koje čije delove prenosi hrvatski portal Indeks.

Traže, kažu, od merodavnih odgovore na egzistencijalna pitanja, a ne političke, birokratske fraze i floskule.

U pismu, koje je medijima poslao Ivan Tolj, ističe se da se niko nikada nije izvinio za masovne zločine.

Potomci žrtava, navode generali, „još uvek nisu doživeli da čuju reč „oprostite”.

Nisu, kažu, doživeli da se strašni zločini istraže, bez obzira na to ko ih je počinio i bez obzira na to jesu li u pitanju Jasenovac, Macelj, Huda Jama i ostala silna stratišta i gubilišta.

„Bez obzira radilo se tu o crnima ili crvenima, o komunistima ili nacistima ili fašistima”, poručili su, između ostalog, penzionisani hrvatski generali.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: