Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska zataškava zločine nad Srbima

Domagoj Margetic

Ekspertski tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala predao je diplomatama EU dokaze sa izjavama svedoka o tome da Vlada Hrvatske zna gde se nalaze artiljerijski dnevnici iz Knina u operaciji „Oluja“, saopštio je danas član ovog tima Domagoj Margetić.

„Predali smo nedavno dokaze o tome da je Vlada Hrvatske znala i da sada zna gde se nalaze dnevnici, te izjave svedoka koji su bili prisutni kada je hrvatska Vlada koju je vodio HDZ potpisala sa Antom Gotovinom tajni ugovor o skrivanju i finansiranju njegovog bekstva“, istakao je Margetić na konferenciji za novinare u Banjaluci, koju je organizovao Savez logoraša Republike Srpske.

Margetić kaže da diplomate EU trenutno razmatraju pomenute dokumente.

On tvrdi da vlast Hrvatske i njene bezbednosne službe „sistematski prikrivaju velike slučajeve ratnih zločina počinjenih nad Srbima zbog toga što bi to moglo dovesti do političke hijerarhije HDZ-a čiji su pripadnici i dalje na visokim državnim funkcijama“.

„Dok HDZ u Hrvatskoj ne bude proglašen zločinačkom organizacijom do tada će se ratni zločini u Hrvatskoj prikrivati“, smatra Margetić.

Prema njegovim rečima, dokazi i podaci o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u Sijekovcu, Sisku i logoru „Lora“ u Splitu predati su nadležnim tužilaštvima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

„Tragična je činjenica da je procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu i dalje stvar političke trgovine u bilateralnim odnosima država radi glumljenja lažne političke korektnosti i prijateljstva“, kaže Margetić.

Srbija neće suđenja zbog dobrih odnosa

On je podsetio da je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine predao poverljive dokumente Ministarstva odbrane Hrvatske, koji dokazuju ratne zločine nad Srbima u Sisku, ali da Srbija ne želi to da procesuira zbog prijateljskih odnosa sa Hrvatskom.

„Tužilaštvu Srbije za ratne zločine sam pre tri meseca predao dokumente o odgovornosti glavnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića za ratne zločine počinjene nad Srbima u Lori“, tvrdi Margetić.

Margetić je zaključio da je u konkretnom slučaju riječ o dokumentu koji sadrži 100 stranica sa potpisima Mladena Bajića koji dokazuju da je on učestvovao u progonu srpskih civila i njihovom ilegalnom zatvaranju u „Lori“, te da je bio prisutan u dva slučaja kada su oni mučeni i ubijani.

Izvor: VESTI online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: