Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatska zataškava zločine nad Srbima

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Domagoj Margetic

Ekspertski tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala predao je diplomatama EU dokaze sa izjavama svedoka o tome da Vlada Hrvatske zna gde se nalaze artiljerijski dnevnici iz Knina u operaciji “Oluja”, saopštio je danas član ovog tima Domagoj Margetić.

“Predali smo nedavno dokaze o tome da je Vlada Hrvatske znala i da sada zna gde se nalaze dnevnici, te izjave svedoka koji su bili prisutni kada je hrvatska Vlada koju je vodio HDZ potpisala sa Antom Gotovinom tajni ugovor o skrivanju i finansiranju njegovog bekstva”, istakao je Margetić na konferenciji za novinare u Banjaluci, koju je organizovao Savez logoraša Republike Srpske.

Margetić kaže da diplomate EU trenutno razmatraju pomenute dokumente.

On tvrdi da vlast Hrvatske i njene bezbednosne službe “sistematski prikrivaju velike slučajeve ratnih zločina počinjenih nad Srbima zbog toga što bi to moglo dovesti do političke hijerarhije HDZ-a čiji su pripadnici i dalje na visokim državnim funkcijama”.

“Dok HDZ u Hrvatskoj ne bude proglašen zločinačkom organizacijom do tada će se ratni zločini u Hrvatskoj prikrivati”, smatra Margetić.

Prema njegovim rečima, dokazi i podaci o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u Sijekovcu, Sisku i logoru “Lora” u Splitu predati su nadležnim tužilaštvima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

“Tragična je činjenica da je procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu i dalje stvar političke trgovine u bilateralnim odnosima država radi glumljenja lažne političke korektnosti i prijateljstva”, kaže Margetić.

Srbija neće suđenja zbog dobrih odnosa

On je podsetio da je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine predao poverljive dokumente Ministarstva odbrane Hrvatske, koji dokazuju ratne zločine nad Srbima u Sisku, ali da Srbija ne želi to da procesuira zbog prijateljskih odnosa sa Hrvatskom.

“Tužilaštvu Srbije za ratne zločine sam pre tri meseca predao dokumente o odgovornosti glavnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića za ratne zločine počinjene nad Srbima u Lori”, tvrdi Margetić.

Margetić je zaključio da je u konkretnom slučaju riječ o dokumentu koji sadrži 100 stranica sa potpisima Mladena Bajića koji dokazuju da je on učestvovao u progonu srpskih civila i njihovom ilegalnom zatvaranju u “Lori”, te da je bio prisutan u dva slučaja kada su oni mučeni i ubijani.

Izvor: VESTI online

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top