fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

HRVATSKA SE NE ODRIČE NACIZMA: Iz budžeta odobrena sredstva za obnovu ustaškog spomenika u Blajburgu

Centralna državna kancelarija za Hrvate van Hrvatske dodelio je finansijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna) iz budžeta građana kontroverznoj organizaciji Počasni blajburški vod za obnovu ustaškog spomenika na Blajburgu u Austriji, piše danas hrvatski portal Indeks.
Srpski dječaci obučeni u ustaške uniforme. FOTO: Snimak ekrana.

U odluci stoji da je Počasni blajburši vod – u čijem su rukovodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević – dobio 200.000 kuna za „sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju.

Oštećenje koje se spominje, podseća portal, zapravo je ljetošnja intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao „najveći neonacistički skup u Evropi“ pa je čak promenila Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaška obilježja.

Nakon toga Austrija je zabranila ustaški dernek na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom Sabora.

Ljetos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnički bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol.

Zbog toga je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman protestvovao kod austrijskog kolege Aleksandra Šalenberga tražeći da se ustaški grb vrati na spomenik.

MVEP je, podseća portal, reagovao protestnom notom, u kojoj je istaknuo da je „sam grb vekovima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim istorijskim spisima, te stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije“.

Navedeno je i da je „proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske“ te da takvo tumačenje Hrvatska „najoštrije odbacuje“.

Austrija nije pokazala razumevanje za protestnu notu Hrvatske, ali se čini, piše Indeks, da Hrvatska sadda preko Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal.

Inače, koliko je suludo ponašanje HDZ-ove vlade u ovom slučaju najbolje se može razumeti ako se zamisli situacija u kojoj Austrija ili neki njeni državljani na teritoriji Hrvatske postave spomenik sa „svastikom“, a na moguću reakciju hrvatskih vlasti repliciraju kako je reč o starom hinduističkom simbolu, koji nema nikakve veze s austrijskim fašizmom i da im stoga nije jasno u čemu je problem, piše portal.

Upit u vezi ovoga portal je poslao Centranom državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, a odgovor će, kažu, objaviti kada ga dobiju.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: