fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска није процесуирана због стране политичке подршке

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да одговорни за напад Хрватске војске на територију Републике Српске у септембру 1995. године нису процесуирани због политичке подршке коју је та земља тада имала у свијету, као и због чињенице да су акцију подржале и НАТО снаге.
Злочин у Козарској Дубици

Дрљача је рекао да је то био случај класичне агресије регуларне Хрватске војске и да би у сваком случају, према међународном праву, требало да буде санкционисано.

„Чињеница је и да до те акције не би ни дошло да није било подршке земаља чланица НАТО пакта која се огледала и у директној подршци, осматрања и ометања веза, радило се о координисаној акцији и кад се све то зна не чуди што нико није одговарао пред било којим, а најмање судом у Хагу“, рекао је Дрљача.

Без обзира на жртве у општинама у Републици Српској, рекао је он, до данашњег дана није било судских поступака, јер је то била заједничка акција Хрватске и НАТО пакта.

Осим тога, Дрљача каже да због чињенице да је БиХ у сваком погледу сложена земља, чак ни поступци надоканде ратне штете нису могући.

„Надокнада ратне штете је озбиљно и комплексно питање, сама општина не може се директно укључити. За предузећа поступке воде судови, а за физичка лица правобранилаштво, али судећи по информацијама које имамо поступци иду споро“, рекао је он.

Дрљача је подсјетио да је општина Нови Град неколико мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума била на првој борбеној линији и да су предузећа имала огромну штету, а нека од њих након тога због милионских штета нису више ни радила.

„Највећи проблем је сложеност уређења БиХ, јер постоје различити нивои власти и политичке неодлучности да се нека питања ријеше и доведу до краја“, каже он.

Дрљача сматра да су у међувремену рокови практично истекли, а да се није нашло адекватно рјешење за овај проблем.

Према подацима општинске комисије о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Марко Јанковић: Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године

Сјећање на злочин у селу Бравнице

Сутра обиљежавање Дана одбране западних граница Републике Српске

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: