fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватска контролa црногорскоg небa

08 hrvatski-MiG-21bis-SAU-103-_620x0Црна Гора ускоро добија нови ваздухопловни оперативни центар у Голубовцима. Загреб преузима водећу улогу у пројекту „Паметна одбрана“

НЕБО над Црном Гором убудуће ће контролисати Хрватска. Ваздухопловни оперативни центар, који представља централни део система надзора ваздушног простора Црне Горе, биће отворен у Голубовцима код Подгорице, а биће „под контролом“ стручњака из Загреба.

Отварање центра у Голубовцима било је планирано за петак, али је одложено због лошег времена.

У Министарству одбране истичу да се ради о надзору ваздушног простора Црне Горе који је компатибилан са НАТО системом за размену важних информација о ситуацији у ваздушном простору.

Ваздухопловни оперативни центар располаже радарском сликом и подацима о цивилном ваздушном саобраћају, као и подацима о регионалном ваздушном простору у сарадњи са НАТО центром за контролу и извештавање из Загреба!

Ова информација опет је актуелизовала причу, која је тихо најављивана пре неколико година, да ће црногорско небо контролисати Хрватска, као чланица НАТО!

Влада Црне Горе је у међувремену утврдила предлог споразума између војних министарстава Подгорице, Загреба, Сарајева и Скопља за надзор ваздушног простора, па ће се тако четири бивше југословенске републике опет наћи под једним кишобраном, овог пута обојеним хрватским знамењем. По споразуму, Загреб ће преузети водећу улогу у овом пројекту названом „Паметна одбрана“.

– Војна заштита туђег неба је веома уносан посао, а ову причу, која се као што видимо сада остварује, наговестио је још 2009. године бивши председник Хрватске Стјепан Месић – каже за „Новости“ Радан Николић, председник Удружења бораца ратова Црне Горе од 1990. године. – За нас је несхватљиво да нам небо чува неко са ким смо до јуче ратовали. Црна Гора није решила питање границе са Хрватском, али ни разне злочине које су њихове паравојне формације починиле над црногорским војницима и грађанима.

Иначе, у четвртак су у Бриселу шефови дипломатија земаља чланица НАТО парафирали протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницима.

РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ

СТУПАЊЕ Црне Горе у НАТО означава експанзију Алијансе на исток и носи опасност даљег повећања напетости на континенту, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол председника Русије.

– Даља експанзија НАТО, са наше тачке гледишта, јесте процес са знаком „минус“. Јер, овај процес не доприноси јачању европске безбедност, већ обрнуто, носи велику опасност даљег повећања степена напетости на континенту – рекао је Песков.

У четвртак су у Бриселу шефови дипломатија земаља чланица НАТО парафирали протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницама.

вечерње НОВОСТИ

Везане вијести:

Да ли Хрватска стварно планира да нападне Србију?

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: