fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Komemoraciju ubijenim Srbima prekidale upadice i pesma

Njih je ustaški režim likvidirao krajem jula i početkom avgusta 1941. na širemu području Gline.

Agencija navodi da je „komemoracija povodom 76. godišnjice tog događaja, u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV), uz stotinjak prisutnih, održana ispred Hrvatskog doma, na mestu bivše crkve Presvete Bogorodice, gde je 29. jula 1941. godine okupljeno i ubijeno nekoliko stotina Srba“.

„Ljudi su ovde pozvani i došli na pokrštavanje, ali im to nije spasilo živote. Tu je počinjen sramotni i svirepi zločin i biće potrebni vekovi da se ta ljaga spere. Nažalost, i pored Ustava i zakona, nije nam omogućeno da se žrtava setimo u miru. Ako će se stvari nastaviti ovako, a znamo ko stoji iza ovih protesta, dijalog katolika i pravoslavaca koji podstiče papa Franja biće kompromovan i pod znakom pitanja. O ovoj provokaciji obavestiću sve merodavne“, rekao je, često prekidan i revoltiran, predsednik SNV Milorad Pupovac.

Hina navodi da je Pupovac „nakon komemoracije i polaganja crvenih ruža na mestu nekadašnje kosturnice, novinarima uskratio izjavu“.

Navodi se da je „grupa hrvatskih ratnih veterana sa transparentom ‘Komunistički zločini nisu antifašizam’ i hrvatskom zastavom, najpre pokušala neposredno uz mesto komemoracije da ometa skup, nakon čega su ih pripadnici policije udaljili desetak metara“.

Hina navodi se da su „po završetku skupa, policajci dvojicu najglasnijih i najupornijih evidentirali zbog remećenja javnog reda i mira“.

Na komemoraciji je, dodaje se, učestvovao i predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, koji je nakon skupa rekao da „ovo nije ni mesto ni način da se ometa bilo kakva komemoracija“.

„Ja sam ovđe došao u ime nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj da iskažemo pijetet žrtvama, kao i drugim žrtvama svih zločina. Nažalost neki još moraju da shvate da mi moramo da vršimo komemoracije zbog prošlosti, za sve one koji su nastradali, a za to ne snose nikakvu krivicu“, rekao je Tolnauer.

Navodi se da je „čelnica ‘Dokumente’ Vesna Teršelič napomenula da objektu, koji je nekad čuvao sećanje na pokolj u glinskoj crkvi, mora da se vrati ime Spomen dom“. Ona je „izrazila uerenje da će se to sigurno dogoditi, ali da je u toj akciji nužno ići postupno, korak po korak“.

(Tanjug)

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

Stradanje Srba u Pravoslavnoj crkvi u Glini i rušenje spomenika

Feljton: Pokolji Srba u Glini 1941. godine (1)

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje: Ljuban Jednak, Selište Glina

Jerej Jovan Obrenović: „ Sve sam 1941. izgubio, osim vjere u Boga“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: