Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast

Havijer Solana
Havijer Solana

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je danas da Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast i da su što bolji odnosi Zagreba i Beograda preduslov stabilnosti u tom dijelu Evrope.

„Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj dio Evrope. Stabilnost se tu može obezbijediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj“, rekao je Solana na konferenciji „Mišljenja o međunarodnoj situaciji“, koja je održana u Diplomatskoj školi u Madridu.

Podsjetivši da je Hrvatska sada članica EU, dok je Srbija van tog saveza, Solana je rekao da je Njemačka uvijek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, dok je Srbija zanemarivana.

„Srbija mora postati dio EU. Ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Evropu“, kaže Solana.

On je naveo da je iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučeno da je potrebno preventivno djelovati i da su odgađanja pogubna.

„Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice“, rekao je Solana, koji je bio i ministar spoljnih poslova Španije.

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, smatra da na „Kosovu stvari nisu ispale dobro“.

„Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, ali, ipak, je granica, a Srbija je spremna da razgovara. Takođe, treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja“, rekao je Solana i dodao da će se stav Španije prema Kosovu neće mijenjati.

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vrijeme kada je ta alijansa bombardovala SRJ, kaže da je bombardovanje zgrade Ambasade Kine u Beogradu 7. maja 1999. godine bilo greška.

„Nije bilo nikakve namjere da se pogodi kineska Ambasada. Kineski predsjednik i ambasador poslije toga nisu htjeli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno“, rekao je Solana.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Zagreb: Aerodrom da nosi ime Franje Tuđmana

STRATEGIJA POKORAVANjA EVROPE: SRBIJU TRAJNO DRŽATI IZVAN EVROPSKOG RAZVOJA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: