Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

HRVATSKA IMA PROBLEM SA REVIZIJOM ISTORIJE I UMANjIVANjEM ZLOČINA

Datum objave: subota, 26 januara, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Hrvatska jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi kada je riječ o istorijskom revizionizmu i umanjivanju zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, navodi se u izvještaju istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel.


U izvještaju o reviziji Holokausta, u kome se govori o načinu na koji se pojedine države EU bave nasljeđem zločina iz Drugog svjetskog rata, navodi se da Hrvatska ima jedan od najgorih problema sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina.

U izvještaju, koji je objavljen u okviru projekta “Sjećanje na Holokaust” i koji se zasniva na radu istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel, kaže se da je revizionizam Holokausta najgori kada su u pitanju nove članice EU u srednjoj Evropi – Hrvatska, Mađarska, Litvanija i Poljska, piše “Balkaninsajt”.

“Sjećanje na Holokaust u Hrvatskoj je problematično”, navodi se u izvještaju, pri čemu se ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava, na nejasan stav hrvatske Vlade i Katoličke crkve prema nasljeđu Holokausta u ovoj zemlji, kontroverze oko logora Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj žrtava u ovom logoru.

U izvještaju se naglašava da Hrvatska pati od nedostatka konsenzusa o glavnom ratnom koncentracionom logoru u Jasenovcu, uz podsjećanje da su u protekle tri godine jevrejska, srpska i romska zajednica bojkotovale zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu.

U njemu se pozivaju “zemlje sa problematičnom prošlošću kao što su Hrvatska, Bugarska, Poljska i druge” da slijede primer Rumunije i da osnuju slične nezavisne komisije, koje bi proučile njihovu istoriju Holokausta.

Autori izvještaja potenciraju da su željeli “da podrže one zemlje koje preduzimaju snažne akcije za borbu protiv revizionizma Holokausta i ukažu na one koje moraju učiniti mnogo više kako bi se pomirile sa svojom prošlošću, prenio je “Blic”.

Nakon što su u Drugom svjetskom ratu sile Osovine napale Jugoslaviju, ustaški pokret je 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/.

Ustaše se, uglavnom po uzoru na njemački SS, primjenjivale nacističke rasne zakone, ciljajući i ubijajući Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Holocaust Revisionism Widespread in Croatia, Warns Report

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top