Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Hrvatska i srpska politika se nisu promijenile od miloševićevsko-tuđmanovske podjele BiH”

Džamija

ISLAMSKA zajednica u BiH reagirala je na izjavu srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića koji je kazao da “i Hrvatska i Srbija imaju manju ulogu nego što po njegovom mišljenju trebale imati” te da “Beograd i Zagreb trebaju više voditi računa o BiH nego što sada rade”.

“Nije poznato što gospodin Radmanović misli pod ‘malom ulogom’ Hrvatske i Srbije u Bosni i Hercegovini i ‘vođenje više računa’ ove dvije susjedne zemlje o Bosni i Hercegovini, no povijest nas uči da kad god su se hrvatsko-srpske ‘uloge’ i ‘računi’ povećavali u Bosni i Hercegovini, povećavala se i glavobolja bošnjačkog naroda, samo zato što su Bošnjaci”, napisali su u priopćenju iz Islamske zajednice BiH te citirali akademika Aliju Isakovića koji je ratne 1993. godine kazao da su Bošnjaci “uz Poljake jedini narod u Europi s dva susjeda koji im dogovorno rade o glavi”.

“Miloševićevsko-tuđmanovski dogovor o podjeli BiH”

U nastavku su napisali kako se “srpska i hrvatska politika ni po čemu tako dobro ne slažu kao po antiislamizmu, antibošnjaštvu i antibosanstvu”. “Očito je da se općenito gledano ni hrvatska ni srpska politika nije bitno promijenila od miloševićevsko-tuđmanovskog dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka”, pišu iz Islamske zajednice BiH te dodaju kako je ta teza još uvijek živa, a očituje se u ideji da trećinu muslimana Bošnjaka treba pokrstiti, trećinu potjerati, a trećinu pobiti.

“Možda je Radmanović mislio da njegova izjava neće doći do ušiju Bošnjaka, obzirom da se ovih dana bošnjačka politička i intelektualna ‘elita’ ponaša kao gluha, nijema i slijepa pred činjenicom da su gotovo sve vitalne državne institucije poklonjene srpsko-hrvatskim interesima, što je neke Bošnjake podsjetilo na davnu 1878. godinu i vrijeme Berlinskog kongresa kad se raspravljalo o Bosni i Hercegovini bez ikoga tko bi se zalagao za državne bosanske interese”, pišu iz Islamske zajednice te dodaju kako su se Hrvati i Srbi dogovorili oko podjele mjesta u Vijeću ministara BiH.

Pozivaju Bošnjake da se probude, opamete i shvate poruku

“Znakovito je da ni glasovi koje su Bošnjaci dali Željku Komšiću nisu im pomogli da dobiju adekvatan broj ministarstava gdje se bitno odlučuje o njihovoj osnovnoj egzistenciji, dok im se, s druge strane, zbog tih glasova sve izvjesnije nameće i opravdava realizacija miloševićevsko-tuđmanovskog plana o podjeli Bosne i o srpsko-hrvatskoj povećanoj ‘ulozi’ i uvećanom ‘računu’ o kojem Nebojša Radmanović govori”, pišu iz Islamske zajednice te dodaju kako je vrijeme da se Bošnjaci “probude, opamete i shvate poruku Alije Isakovića da su jedini narod uz Poljake kojima susjedi dogovorno rade o glavi”.

Izvor: index.hr

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: