fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска дискриминише протјеране Србе (ВИДЕО)

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/bn-izazovi.jpg

У периоду од 1992 – 1995. године око 250. 000 Срба протjерано jе из Хрватске. Убиjено jе и нестало око 7.000, међутим тачан броj ни данас ниjе познат. 

Многоброjни Срби ратне године у Хрватскоj провели су у логорима. Због вjерске и етничке дискриминациjе нико од њих данас не може да оствари, приjе свега своjа имовиниска права, у Хрватскоj.

Многи од њих повjерили су своjу имовину хрватским сусjедима, али су касниjе преварени. Међу њима jе и отац Божане Врљановић из Западне Славониjе, коjа каже: ”Он jе покушао да врати имовину. Ми смо судски тражили, борили се за његову имовину. Међутим хрватски судови су увиjек били на страни своjих држављана.”

Погледаjте  комплетну емисиjу

Хрватска jе створила такав правосудни систем да Срби нису у могућности повратити своjу имовину или остварити нека друга права.  

“Замислите да сад уласком Хрватске у ЕУ коjа jе како воле рећи ови из ЕУ лидер на Балкану, коjи су, како jа волим рећи, мало ћорави. Они не виде апсолутно никакву истину нити желе да jе виде”, изjавио jе предсjедник Удружења радника из Хрватске Никола Пузигаћа.

“У Хрватскоj нема стварне политичке воље да се поштуjу људска права Срба чиjи jе основни проблем дискриминациjа у поступању надлежних државних и локалних органа с jедне стране и дискриминациjа у диjелу хрватског законодавства с друге стране”, истакао jе у емисиjи “Изазови” БН ТВ, предсjедник Коалициjе удружења избjеглица из Хрватске у Србиjи Миодраг Линта.

За Пантелиjу Зец, сjећања на дане проведене у заробљеништву у Хрватскоj и даље су жива и болна.
“Прогон Срба из Хрватске деведесетих само jе наставак напада на оваj народ коjи се понавља кроз историjу”, истакао jе предсjедник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић.
У “Изазовима” БН ТВ истакнуто jе jош да поjединац против правосудног система у Хрватскоj у борби за своjа права, сам не може ништа. Рjешење jе сматраjу у политичком диjалогу.

Везане виjести:

Hrvatska diskriminiše protjerane Srbe (VIDEO)

Какав jе наш однос премa страдању предака ? – ИНТЕРВЈУ ДР ДУШАНА БАСТАШИЋA ЗА БИГ РАДИО (аудио)

Др Басташић о “Јадовну“

На Јадовну, дан по Видовдану

ДУШАН Ј. БАСТАШИЋ ЗА СРБИН.ИНФО: Антисрпство jе одлика хрватског идентитета

Шта нам носи нова усташка олуjа коjа хара Хрватском?

ДА НАМ СЕ НЕ ПОНОВЕ ЈАСЕНОВАЦ И ЈАДОВНО

МОЈЕ ЈАДОВНО

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: