Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Hrvati su bili bolji pre ulaska u EU”

Datum objave: nedelja, 14 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Književnik i novinar Miljenko Jergović izjavio je da su Hrvati bili bolji pre nego što su ušli u Evropsku uniju i da se pribojava da će se isto desiti i Srbima kada uđu u Uniju.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

A sad popuju Srbima…

– Bojim se da ćete se ponašati kao Hrvati čim uđete u Uniju. Kad uđeš, više se ne moraš praviti fin. To je loše – rekao je Jergović, prenosi “Blic”.

Jergović kaže da su danas hrvatske elite “mahnitije od srpske” i da je tu razlog u osećaju nadmoći i međunarodnog legitimiteta.

– Oni su, kako kaže ministar spoljnih poslova Miro Kovač, Evropska unija. Pazite, ne kaže Kovač da su Hrvati u EU, nego da su oni lično Evropska unija – primećuje Jergović.

Na pitanje da li može da definiše korene mržnje između naroda koji govore istim jezikom, Jergović odgovara da je tu reč o “teroru malih razlika”.

– Hrvati bi da se jako razlikuju od Srba, ali im ne ide. Srbi bi da Hrvatima dokažu da su oni (Hrvati) u stvari Srbi katoličke vere i čude im se što su tako zadrti, pa bi da budu nešto drugo. Svi naši ratovi u devedesetim vodili se se za veće razlikovanje – rekao je Jergović.

On dodaje da se, iako se činilo da su to bili ratovi za teritoriju, ratovalo za kulturu i identitet.

– Naši ratovi su bili i još uvek jesu kulturni ratovi. Valjda nam je sve drugo nekulturno osim ratova – naveo je Jergović.

Komentarišući nedavnu izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da je Drugi svetski rat završen, Jergović kaže da nije tako.

– Taj rat će biti završen kada budemo imali zajedničku istinu ili zajedničku naraciju o njemu. Ne samo da Drugi svetski rat u Jugoslaviji nije završen, nego smo do njegovog kraja danas dalje nego što smo bili 1945. – zaključuje ovaj hrvatski književnik.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Stefanović: Srbima se uskraćuje pravo na jezik i pismo

Crvena Hrvatska: Nacisti, svratite u Šibenik ako imate m*da!

Slavoncima stižu pozivi za mobilizaciju i ratni raspored
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top