Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slavoncima stižu pozivi za mobilizaciju i ratni raspored

Hrvatska vojska - mobilizacija FOTO: nezavisne.com
Hrvatska vojska – mobilizacija FOTO: nezavisne.com

Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva odbrane, Područnog odsjeka za poslove obrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave “radi saopštavanja ratnog rasporeda” u OSRH.

Došao je uz napomenu da neodazivanje pozivu za učestvovanje u vojnoj obavezi, radnoj obavezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva bez opravdanog razloga za sobom povlači novčanu kaznu od 1.000 do 5.000 kuna, piše Glas Slavonije.

“Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram da priznam da mi nije bilo nimalo prijatno da pročitam tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema”, požalio se Županjac. U Uredu za odnose s javnošću MORH-a objasnili su da se radi o redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika.

Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih rezervista, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljeg rasporeda rezervnih jedinica OS RH.

Takve aktivnosti u septembru će se Sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima. Tokom narednih godina planirano je s nastavkom ovog procesa koji je počeo 2014. godine.

Izvor: RTRS

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: