fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati negiraju Jasenovac – Ostalo je još da ga opet otvore

„Promidžba“ – To što je rekao katolički sveštenik Razum, a što su preneli najveći hrvatski mediji, nije ništa drugo do „ustaška promidžba“ militantnog dela Katoličke crkve, kaže istoričar Jovan Mirković

 

Jasenovac
Poricanje genocida kao novi zločin ….. U Hrvatskoj još ne prihvataju odgovornost za najsvirepije zločine u
Drugom svetskom ratu

 

Tvrdnja hrvatskog istoričara i sveštenika Stjepana Razuma da je Jasenovac velikosrpski mit a ne logor u kom su tokom Drugog svetskog rata svirepo ubijani Srbi, Jevreji i Romi, skandalozna je i narušava ionako krhke odnose između Srbije i Hrvatske, ocena je predsednika Tomislava Nikolić i Vlade Srbije.

U Predsedništvu, ali i u Vladi Srbije ocenjuju da ovakvi stavovi, koje su preneli neki od nauticajnijih hrvatskih medija poput „Jutarnjeg lista“, ne pomažu jačanju odnosa između dve države niti doprinose regionalnoj stabilizaciji.

 

Jednoglasni u osudi

– Ovakvi stavovi, kojima se nipodaštavaju žrtve i kojima se falsifikuje istorija, ne mogu da doprinesu neophodnom prevazilaženju animoziteta koji postoji između dva naroda. Uveren sam da će političari biti svesniji i savesniji od ovakvih kvaziistoričara i da će raditi na jačanju i popravljanju odnosa između Srbije i Hrvatske – rekao je za Press Milivoje Mihajlović, direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Pravnik i poslanik SNS-a Vladimir Cvijan uveren je da ovakvo prekrajanje istorije ne doprinosi poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske i da bespotrebno destabilizuju stanje u regionu.

– Alergičan sam na ovakav zaostao način razmišljanja, bez obzira na to da li on dolazi iz Srbije, Hrvatske ili neke druge zemlje. Umesto provokacija, bolje bi bilo da radimo na jačanju i razvoju odnosa, saradnje, ali nažalost, ovakvih budala u regionu imamo na pretek i za izvoz – navodi Cvijan.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović Razumove tvrdnje tumači kao pokušaj provokacije koji remeti dobrosusedske odnose.

– Kao Srpkinja iz Hrvatske, koja je bila u Jasenovcu, tvrdim da je to mestopuno dokaza o anticivilizacijskom zločinu isto kao što je to i Aušvic. Bez obzira na to šta ko priča i šta pokušava da predstavi, Jasenovac će ostati tamna mrlja hrvatske istorije. Kao političar mogu da razumem pravo na slobodu govora i mišljenja, ali ne mogu da razumem pokušaj prekrajanje istorije – rekla je potpredsednica socijalista.

 

Šta je rekao Stjepan Razum

  • „Jasenovcu su pripisali i žrtve koje su stradale u Srbiji.“
  • „Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ jedan je od lepših, a ubraja se u hrišćanske i rodoljubive.“
  • „Logor ili sabirno polje Jasenovac je tipičan primer manipulacije kako bi manipulatori ostvarili svoj cilj. Kad govorimo o logoru Jasenovac, treba prije svega reći da on nije bio nikakva novost u praksi ratovanja.“

 

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković kaže da bi u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, trebalo staviti tačku na ispitivanje istinitosti istorije.

– Nije dobro što svake godine dobijamo istoričare koji bi da stvaraju istoriju po svojim zamislima, kao što to ovog puta pokušava Razum. Ovo nije korak ka jačanju odnosa dve države, jer ceo svet je prihvatio činjenicu da je u Jasenovcu počinjen zločin nad Srbima. Naši državnici izvinili su se za zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u svim sukobima. Srpskom narodu, koji je najviše stradao, sada bi trebalo neko iz Hrvatske da smogne snage i izvini za zločine počinjene nad njim – poručuje Čolaković.

 

Revizija istorije

Viši kustos u Muzeju žrtava genocida Jovan Mirković, koji je bio i direktor Spomen-područja Jasenovac, kaže za Press da ono što Stjepan Razum priča ne zaslužuje ozbiljan komentar.

– Džaba njemu sva stečena stručna i naučna zvanja kada je to što on govori ništa drugo do „ustaška promidžba“. Nažalost, on to radi uz podršku militantnog dela Katoličke crkve, koji nastoji da relativizuje ustaške zločine u Drugom svetskom ratu i da revidira istoriju. Da nije tako, onda bi se povodom ovakvih izjava oglasili nadležni organi iz njegove crkvene hijerarhije – upozorava Mirković.

Upitan šta povodom toga treba da uradi država Srbija, Mirković kaže:

– Srbija se nije oglašavala ni kada su bile u pitanju mnogo ozbiljnije stvari.

Istoričar Miodrag Janković takođe smatra da ovoga puta ne smemo da ostanemo nemi pred neistinama:

– Potrebno je odmah okupiti sve stručnjake koji su se bavili ovom temom i sakupiti dokaze kojih ima mnogo. Isto tako, peticijom zatražiti od Narodne skupštine da usvoji rezoluciju o genocidu u Hrvatskoj.

Naš sagovornik priznaje da ga čudi ovaj novi ispad hrvatskog „domoljublja“.

 

Fabrika smrti: Ubijeno 700.000

Poznat i kao fabrika smrti, Jasenovac je bio jedan od najvećih i najsurovijih koncentracionih logora u Evropi. U njemu je, prema različitim procenama, mučeno i ubijeno čak 700.000 Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda. Enciklopedija holokausta, „Jad Vašem“ i Centar „Simon Vizental“ raspolažu procenama o 500.000 do 600.000 žrtava.

 

– To nije prvi put da se Hrvati odaju negacionizmu. Otkako je Viktor Novak utvrdio i dokumentovao genocid Hrvata nad Srbima 1941-1945, brojni su bili negacionisticki istupi hrvatskih istoričara, političara i sveštenika. Izjava ovog Stjepana Razuma čist je pokušaj ubijanja sećanja. To isto su radili Robespjerovi jakobinci posle genocida u Vandeji i kasnije. Francuska republika još nije priznala svoj francusko-francuski genocid u Vandeji, to isto rade Turci danas povodom njihovog genocida nad Jermenima. Počinioci genocida koji neće da ga priznaju čine dodatni zločin – memoricid. Znači, zabašuruju, lažu, falsifikuju i naravno optužuju žrtve da su one krive. Žrtve postaju dželati! Dok je Srbija bila u Jugoslaviji, moralo se ćutati o hrvatskom genocidu zbog „bratstva i jedinstva“, „titoizma“. Sad Srbija ne sme više da ćuti.

 

Vređanje srpskog naroda

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta kaže da izjava hrvatskog sveštenika, koja vređa potomke žrtava i ceo srpski narod, zahteva hitnu reakciju srpske vlade.

– Srbija mora da zatraži od Hrvatske da se izjasni po tom pitanju, jer je Jasenovac najveće stratište na području bivše Jugoslavije. Naš poznati demograf Slavoljub Živanović je na konferenciji međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, koja je održana u maju ove godine u Banjaluci, naveo da je u Jasenovcu stradalo 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma – ističe Linta.

Saopštenjem se juče oglasila i Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma:

– Tvrdnje Stjepana Razuma su najveći antisrpski skandal. Dan nakon 71-godišnjice Jasenovca, jedan od najčitanijih hrvatskih listova objavio je članak u kom se poriče holokaust.

 

Tanja Kovačević, Violeta Nedeljković

 

Izvor: PRES

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: