Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати негирају Јасеновац – Остало је још да га опет отворе

„Промиџба“ – То што jе рекао католички свештеник Разум, а што су пренели наjвећи хрватски медиjи, ниjе ништа друго до „усташка промиџба“ милитантног дела Католичке цркве, каже историчар Јован Мирковић

 

Jasenovac
Порицање геноцида као нови злочин ….. У Хрватскоj jош не прихватаjу одговорност за наjсвирепиjе злочине у
Другом светском рату

 

Тврдња хрватског историчара и свештеника Стjепана Разума да jе Јасеновац великосрпски мит а не логор у ком су током Другог светског рата свирепо убиjани Срби, Јевреjи и Роми, скандалозна jе и нарушава ионако крхке односе између Србиjе и Хрватске, оцена jе председника Томислава Николић и Владе Србиjе.

У Председништву, али и у Влади Србиjе оцењуjу да овакви ставови, коjе су пренели неки од наутицаjниjих хрватских медиjа попут „Јутарњег листа“, не помажу jачању односа између две државе нити доприносе регионалноj стабилизациjи.

 

Једногласни у осуди

– Овакви ставови, коjима се ниподаштаваjу жртве и коjима се фалсификуjе историjа, не могу да допринесу неопходном превазилажењу анимозитета коjи постоjи између два народа. Уверен сам да ће политичари бити свесниjи и савесниjи од оваквих квазиисторичара и да ће радити на jачању и поправљању односа између Србиjе и Хрватске – рекао jе за Пресс Миливоjе Михаjловић, директор Владине канцелариjе за сарадњу са медиjима.

Правник и посланик СНС-а Владимир Цвиjан уверен jе да овакво прекраjање историjе не доприноси побољшању односа Србиjе и Хрватске и да беспотребно дестабилизуjу стање у региону.

– Алергичан сам на овакав заостао начин размишљања, без обзира на то да ли он долази из Србиjе, Хрватске или неке друге земље. Уместо провокациjа, боље би било да радимо на jачању и развоjу односа, сарадње, али нажалост, оваквих будала у региону имамо на претек и за извоз – наводи Цвиjан.

Потпредседница СПС-а Диjана Вукомановић Разумове тврдње тумачи као покушаj провокациjе коjи ремети добросуседске односе.

– Као Српкиња из Хрватске, коjа jе била у Јасеновцу, тврдим да jе то местопуно доказа о антицивилизациjском злочину исто као што jе то и Аушвиц. Без обзира на то шта ко прича и шта покушава да представи, Јасеновац ће остати тамна мрља хрватске историjе. Као политичар могу да разумем право на слободу говора и мишљења, али не могу да разумем покушаj прекраjање историjе – рекла jе потпредседница социjалиста.

 

Шта jе рекао Стjепан Разум

  • „Јасеновцу су приписали и жртве коjе су страдале у Србиjи.“
  • „Усташки поздрав ‘За дом спремни’ jедан jе од лепших, а убраjа се у хришћанске и родољубиве.“
  • „Логор или сабирно поље Јасеновац jе типичан пример манипулациjе како би манипулатори остварили своj циљ. Кад говоримо о логору Јасеновац, треба приjе свега рећи да он ниjе био никаква новост у пракси ратовања.“

 

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић каже да би у Хрватскоj, али и у Србиjи, требало ставити тачку на испитивање истинитости историjе.

– Ниjе добро што сваке године добиjамо историчаре коjи би да ствараjу историjу по своjим замислима, као што то овог пута покушава Разум. Ово ниjе корак ка jачању односа две државе, jер цео свет jе прихватио чињеницу да jе у Јасеновцу почињен злочин над Србима. Наши државници извинили су се за злочине коjи су почињени над Хрватима у свим сукобима. Српском народу, коjи jе наjвише страдао, сада би требало неко из Хрватске да смогне снаге и извини за злочине почињене над њим – поручуjе Чолаковић.

 

Ревизиjа историjе

Виши кустос у Музеjу жртава геноцида Јован Мирковић, коjи jе био и директор Спомен-подручjа Јасеновац, каже за Пресс да оно што Стjепан Разум прича не заслужуjе озбиљан коментар.

– Џаба њему сва стечена стручна и научна звања када jе то што он говори ништа друго до „усташка промиџба“. Нажалост, он то ради уз подршку милитантног дела Католичке цркве, коjи настоjи да релативизуjе усташке злочине у Другом светском рату и да ревидира историjу. Да ниjе тако, онда би се поводом оваквих изjава огласили надлежни органи из његове црквене хиjерархиjе – упозорава Мирковић.

Упитан шта поводом тога треба да уради држава Србиjа, Мирковић каже:

– Србиjа се ниjе оглашавала ни када су биле у питању много озбиљниjе ствари.

Историчар Миодраг Јанковић такође сматра да овога пута не смемо да останемо неми пред неистинама:

– Потребно jе одмах окупити све стручњаке коjи су се бавили овом темом и сакупити доказе коjих има много. Исто тако, петициjом затражити од Народне скупштине да усвоjи резолуциjу о геноциду у Хрватскоj.

Наш саговорник признаjе да га чуди оваj нови испад хрватског „домољубља“.

 

Фабрика смрти: Убиjено 700.000

Познат и као фабрика смрти, Јасеновац jе био jедан од наjвећих и наjсуровиjих концентрационих логора у Европи. У њему jе, према различитим проценама, мучено и убиjено чак 700.000 Срба, Јевреjа, Рома и припадника других народа. Енциклопедиjа холокауста, „Јад Вашем“ и Центар „Симон Визентал“ располажу проценама о 500.000 до 600.000 жртава.

 

– То ниjе први пут да се Хрвати одаjу негационизму. Откако jе Виктор Новак утврдио и документовао геноцид Хрвата над Србима 1941-1945, броjни су били негационистицки иступи хрватских историчара, политичара и свештеника. Изjава овог Стjепана Разума чист jе покушаj убиjања сећања. То исто су радили Робеспjерови jакобинци после геноцида у Вандеjи и касниjе. Француска република jош ниjе признала своj француско-француски геноцид у Вандеjи, то исто раде Турци данас поводом њиховог геноцида над Јерменима. Починиоци геноцида коjи неће да га признаjу чине додатни злочин – меморицид. Значи, забашуруjу, лажу, фалсификуjу и наравно оптужуjу жртве да су оне криве. Жртве постаjу џелати! Док jе Србиjа била у Југославиjи, морало се ћутати о хрватском геноциду због „братства и jединства“, „титоизма“. Сад Србиjа не сме више да ћути.

 

Вређање српског народа

Председник Коалициjе удружења избеглица у Србиjи Миодраг Линта каже да изjава хрватског свештеника, коjа вређа потомке жртава и цео српски народ, захтева хитну реакциjу српске владе.

– Србиjа мора да затражи од Хрватске да се изjасни по том питању, jер jе Јасеновац наjвеће стратиште на подручjу бивше Југославиjе. Наш познати демограф Славољуб Живановић jе на конференциjи међународне комисиjе за истину о Јасеновцу, коjа jе одржана у маjу ове године у Бањалуци, навео да jе у Јасеновцу страдало 700.000 Срба, 23.000 Јевреjа и 80.000 Рома – истиче Линта.

Саопштењем се jуче огласила и Међународна инициjатива за праћење антисрбизма:

– Тврдње Стjепана Разума су наjвећи антисрпски скандал. Дан након 71-годишњице Јасеновца, jедан од наjчитаниjих хрватских листова обjавио jе чланак у ком се пориче холокауст.

 

Тања Ковачевић, Виолета Недељковић

 

Извор: ПРЕС

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: