Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Hrvati na sudu brane “četnike”

Još jedno skandalozno suđenje Srbima u Hrvatskoj – na opštinskom sudu u Glini tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Vlade Vrge, Siniše Damjanovića, Seke Vrge i Žarka Lapčevića i pokrenulo pripremni postupak za suđenje maloletnicima Miloradu Vrgi i Bojanu Vuletiću.

Svi oni su iz sela Podgorje kod Vrginmosta na Kordunu, a optuženi su za veličanje srpstva, četništva i Krajine, te raspirivanje mržnje prema Hrvatima.

Sinisa-Damjanovic.jpg
NA SUDU DOKAZUJE PRAVDU: Siniša Damjanović

Dva puta proteklog leta 58 mladih ljudi iz raznih delova opštine Vrginmost slavilo je u društvenom domu u Podgorju rođendane nekolicine svojih prijatelja i prijateljica.

Slušali su pretežno srpsku narodnu muziku i sami pevali pesme zbog čega je Jozefa Džoja, doseljenica iz Bosne iz Hercegovine u to selo, čija se kuća nalazi najbliže društvenom domu, pozvala policiju i prijavila učesnike zabave da pevaju četničke pesme i vređaju Hrvate.
Kao svedoke je uzela dvoje starijih ljudi, svojih komšija takođe hrvatskih doseljenika. S druge strane, optuženi su kao svoje svedoke predložili petoro mladih Hrvata koji su takođe učestvovali na toj proslavi: Dorijana Blaževića, Marina Blaževića, Dariju Čačić, Stjepana Zurta i Matea Jajčevića.

Reporter “Vesti” razgovarao je sa pojedincima iz te grupe, takođe većinom doseljenicima iz Bosne i Hercegovine. Nisu hteli da se fotografišu za novine ili, ali su bez imalo ustezanja demantovali svaku tačku optužnice.

danica-vrga.jpg
OGORČENA NA KOMŠIJE: Danica Vrga

– Ne mogu shvatiti kako neko može tako da laže. Na taj način drugima nanosi zlo. Ako su Srbi pevali četničke pesme kako to onda da smo mi Hrvati zajedno s njima slavili do četiri sata ujutro – rekao nam jedan mladić hrvatske nacionalnosti, koji je zahtevao da do suđenja ostane anoniman.
Svirala se i pevala, prema njihovim rečima, turbo-folk muzika. Ističu da je vole jednako kao Srbi – još iz vremena dok su živeli u Bosni i Hercegovini. Ko je tada bio veoma mlad ili je rođen u Hrvatskoj ljubav prema toj muzici na njega su preneli njegovi roditelji. Kažu da im teško pada ova optužnica i zato što nemaju drugo mesto osim društvenog doma u Podgorju gde mogu da se zabave.

– Umesto da država rešava naše životne probleme odlučila je da nas krivično goni kako bi nam još više zagorčala život. Ako neko ovde raspiruje međunacionalnu mržnju onda upravo ovaj primer potvrđuje da to rade naši progonitelji. Nastavljaju samo ono što su i do juče radili – ogorčen je Siniša Damjanović činjenicom da ga hrvatska država u njegovoj 20 godini pod lažnom optužnicom tera na sud.

Klevete radi selidbe

– Često su mi druge komšije Hrvati govorili da gospođa Jozefa Džoja svim silama želi da ode iz ovog sela i smesti se u Vrginmostu. Tvrde da je to razlog njezine hajke na mog sina Vladu, snaju Seku i ostale koji su optuženi – komentarisala je za “Vesti” pozadinu ovog incidenta Danica Vrga.

Veličaju Pavelića bez kazne

– Upitajmo šta rade hrvatska policija i pravosuđe kada se pevaju pesme kojima se veličaju Pavelić i njegovi saradnici; kada pojedine ulice hrvatskih sela i gradova još uvek nose nazive ratnih zločinaca i kada se negiraju ili umanjuju zločini protiv Srba iz Drugog svetskog rata i građanskog rata – kaže Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji.

Izvor: vesti-online

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: