Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати на суду бране “четнике”

Још jедно скандалозно суђење Србима у Хрватскоj – на општинском суду у Глини тужилаштво jе подигло оптужницу против Владе Врге, Синише Дамjановића, Секе Врге и Жарка Лапчевића и покренуло припремни поступак за суђење малолетницима Милораду Врги и Боjану Вулетићу.

Сви они су из села Подгорjе код Вргинмоста на Кордуну, а оптужени су за величање српства, четништва и Краjине, те распиривање мржње према Хрватима.

Sinisa-Damjanovic.jpg
НА СУДУ ДОКАЗУЈЕ ПРАВДУ: Синиша Дамjановић

Два пута протеклог лета 58 младих људи из разних делова општине Вргинмост славило jе у друштвеном дому у Подгорjу рођендане неколицине своjих приjатеља и приjатељица.

Слушали су претежно српску народну музику и сами певали песме због чега jе Јозефа Џоjа, досељеница из Босне из Херцеговине у то село, чиjа се кућа налази наjближе друштвеном дому, позвала полициjу и приjавила учеснике забаве да певаjу четничке песме и вређаjу Хрвате.
Као сведоке jе узела двоjе стариjих људи, своjих комшиjа такође хрватских досељеника. С друге стране, оптужени су као своjе сведоке предложили петоро младих Хрвата коjи су такође учествовали на тоj прослави: Дориjана Блажевића, Марина Блажевића, Дариjу Чачић, Стjепана Зурта и Матеа Јаjчевића.

Репортер “Вести” разговарао jе са поjединцима из те групе, такође већином досељеницима из Босне и Херцеговине. Нису хтели да се фотографишу за новине или, али су без имало устезања демантовали сваку тачку оптужнице.

danica-vrga.jpg
ОГОРЧЕНА НА КОМШИЈЕ: Даница Врга

– Не могу схватити како неко може тако да лаже. На таj начин другима наноси зло. Ако су Срби певали четничке песме како то онда да смо ми Хрвати заjедно с њима славили до четири сата уjутро – рекао нам jедан младић хрватске националности, коjи jе захтевао да до суђења остане анониман.
Свирала се и певала, према њиховим речима, турбо-фолк музика. Истичу да jе воле jеднако као Срби – jош из времена док су живели у Босни и Херцеговини. Ко jе тада био веома млад или jе рођен у Хрватскоj љубав према тоj музици на њега су пренели његови родитељи. Кажу да им тешко пада ова оптужница и зато што немаjу друго место осим друштвеног дома у Подгорjу где могу да се забаве.

– Уместо да држава решава наше животне проблеме одлучила jе да нас кривично гони како би нам jош више загорчала живот. Ако неко овде распируjе међунационалну мржњу онда управо оваj пример потврђуjе да то раде наши прогонитељи. Настављаjу само оно што су и до jуче радили – огорчен jе Синиша Дамjановић чињеницом да га хрватска држава у његовоj 20 години под лажном оптужницом тера на суд.

Клевете ради селидбе

– Често су ми друге комшиjе Хрвати говорили да госпођа Јозефа Џоjа свим силама жели да оде из овог села и смести се у Вргинмосту. Тврде да jе то разлог њезине хаjке на мог сина Владу, снаjу Секу и остале коjи су оптужени – коментарисала jе за “Вести” позадину овог инцидента Даница Врга.

Величаjу Павелића без казне

– Упитаjмо шта раде хрватска полициjа и правосуђе када се певаjу песме коjима се величаjу Павелић и његови сарадници; када поjедине улице хрватских села и градова jош увек носе називе ратних злочинаца и када се негираjу или умањуjу злочини против Срба из Другог светског рата и грађанског рата – каже Миодраг Линта, председник Коалициjе удружења избеглица у Републици Србиjи.

Извор: vesti-online

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: