fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрвати још нису спремни да се суоче са прошлошћу

Хрватска ни 24 године након злочина над Србима у воjноj акциjи „Медачки џеп“ ниjе спремна да се суочи са тамниjом страном своjе недавне прошлости, саопштено jе из Документационо-информационог центра „Веритас“.

Старица измасакрирана у Медачком џепу
Старица измасакрирана у Медачком џепу

Из „Веритаса“ наводе да то показуjе ослобађање хрватског генерала Рахима Адемиjа, изрицање минималних казни Мирку Норцу и Велибору Шолаjи, одбрана са слободе официра Јосипа Крмпотића и његовог саборца Јосипа Мршића, непроцесуирање адмирала Давора Домазета и многих других учесника у овоj акциjи.

„Хрватска тиме одвраћа прогнане Србе од враћања у пуста и шикаром обрасла села Медачког џепа, код Госпића, а с обзиром на то да jе 1. jула 2013. године постала чланица ЕУ, мала jе шанса да ће адмирал Домазет бити процесуиран за злочине у овоj акциjи“, оцjењуjу из „Веритаса“.

У акциjи Хрватске воjске „Медачки џеп“ страдало jе 88 Срба, од чега 46 воjника, шест милиционера и 36 цивила, од коjих 26 стариjих од 60 година. Међу жртвама jе и 17 жена. Сва три госпићка села Почитељ, Читлук и Дивосело опљачкана су, а затим сравњена са земљом по систему „спржене земље“.

У овоj акциjи рањеника уопште ниjе било, а та чињеница, као и резултати прегледа тиjела убиjених Срба – разбиjене лобање, многоброjне прострелне ране из непосредне близине, упућуjу на закључак да jе риjеч о систематском убиjању заробљених и рањених.

Од укупно 84 пронађена посмртна остатка, седам jе остало неидентификовано, док се jош трага за четворицом.

Тиjела убиjених Срба, коjа су пронађена, била су масакрирана, поjедини су били одсjечени или су запаљена за живота. Нека од тиjела су бачена у септичку jаму у некад српском диjелу Госпића.

Хашки трибунал jе предмет против Адемиjа и Норца 2005. године пребацио у надлежност хрватског правосуђа, гдjе их jе домаћа оптужница теретила за убиство 28 цивила и пет воjника, те за уништавање 300 различитих обjеката, комплетно убиjање стоке и тровање бунара.

Иако су се у току главног претреса, коjи jе траjао од jуна 2007. до маjа 2008. године, чуле приче коjе по начину извршења злочина превазилазе и машту наjизопачениjих умова и приказани шокантни снимци измасакрираних лешева, Жупаниjски суд у Загребу оптуженог Адемиjа, вршиоца дужности комаданта Зборног подручjа Госпић, ослобађа свих оптужби.

Оптуженог Норца, комаданта операциjе „Џеп `93“, проглашава кривим за неспречавање, а тиме и за подржавање и охрабривање убистава цивила, пљачкање имовине, те убиjање и мучење ратних заробљеника и осуђуjе га на jединствену казну затвора од седам година, коjу му jе Врховни суд пресудом од 19. новембра 2009. године смањио на шест година.

Иако jе претресно виjеће утврдило да jе адмирал Давор Домазет, као изасланик начелника Главног штаба Хрватске воjске, био главнокомандуjући у акциjи „Медачки џеп“, због чега jе Адеми и ослобођен, надлежно тужилаштво против њега jош ниjе отворило ни истрагу.

Командант извиђачке чете Девете гардиjске бригаде Хрватске воjске Јосип Крмпотић, оптужен да jе дозволио подређенима да убиjу четворицу неидентификованих заробљених српских воjника и да jе наредио да се пале и руше српске куће, пуштен jе да се брани са слободе.

Припадник исте jединице Велибор Шолаjа у маjу ове године у поновљеном поступку неправоснажно jе осуђен на пет година затвора, jер jе заjедно са саборцем Јосипом Мршићем убио „непознату жену, коjу су гардисти извукли из куће током воjне операциjе око мjеста Лички Читлук“.

Шолаjа jе, како jе образложено, осуђен на законски минимум, због „раниjе неосуђиваности, учешћа у рату, одликовања и протока времена“.

Његов саборац Јосип Мршић признао jе да jе први испалио метак из пиштоља у старицу, након што га jе погледала „изразом тешке мржње“, а затим jе у њу и Шолаjа испалио „кратки рафал или два-три поjединачна хица из аутомата“, што су потврдила и двоjица њихових сабораца.

Поступак против Крмпотића jе jош у фази главног претреса, а против Мршића у фази оптужења и обоjица се бране са слободе.

Хрватска воjска jе 9. септембра 1993. године изненада извршила агресиjу на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ, коjа су била под заштитом УН.

Хрватска воjска jе пљачкала, палила, рушила куће, убиjала и масакрирала цивиле, воjнике и милиционере, а трагедиjа се одвиjала пре очима Унпрофора.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Суд ниjе видео масакр у Лици – Jadovno 1941.

Медачки џеп – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: