Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRT ne želi da prikaže seriju o ustaškim vremenima

Hrvatska radio-televizija /HRT/ ne želi da završi i prikaže dokumentarni serijal „Nezavisna Država Hrvatska“ /NDH/, koji govori o dešavanjima u toj ustaškoj tvorevini, izmišljajući razloge za odbacivanje projekta.

Foto: Večernje novosti

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, jedan od autora serijala, otkriva da je za potrebe serije razgovarano sa tridesetak njegovih kolega i doktora nauka iz Hrvatske, BiH, Srbije, Velike Britanije, Njemačke i Italije.

Od Jugoslovenske kinoteke u Beogradu otkupljeno je više od dva časa rijetko ili nikad nepogledanog materijala, koji je od 1941. do 1945. godine snimio „Hrvatski slikopis NDH“.

Između ostalog, snimano je u Vatikanu, Berlinu i Firenci, a autori su išli i na Blajburg, te na druga relevantna mjesta.

Domaći i strani stručnjaci analizirali su uzroke i posljedice nastanka ustaškog pokreta, te glavne aspekte funkcionisanja NDH, kako bi bile uklonjene postojeće „dileme“ ili na lažima i dezinformacijama stvoreni pogrešni stavovi o tom periodu hrvatske prošlosti.

Najveći dio posla je obavljen – sve je snimljeno, a većina od dvanaest epizoda je montirana. Sve je išlo glatko, a onda su se dogodile političke promjene.

Na HRT-u je izmišljen razlog za stopiranje sopstvenog projekta – navodno
nadležni zaduženi za program ne mogu dopustiti da, umjesto prvobitno predviđenih šest, serija ima dvanaest epizoda.

Ali, ističe Klasić, za tih dodatnih šest epizoda nisu uopšte tražena dodatna finansijska sredstva jer je sve realizovano unutar postojećeg budžeta, predviđenog za serijal, prenose hrvatski portali.

„S obzirom na probleme koje hrvatsko društvo ima u procesu suočavanja sa prošlošću, mislim da je suvišno govoriti o opravdanosti ovakve serije. Osim toga, riječ je o proizvodu koji bi sigurno izazvao veliku pažnju i van granica Hrvatske“, smatra Klasić.

On napominje da „dodatno zabrinjava pomisao da bi u ovom trenutku i u ovakvoj Hrvatskoj pojavljivanje pomenute serije kod gledalaca izazvalo daleko više čuđenja, nego što će izazvati njen izostanak“.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

HRVATSKA TELEVIZIJA REKLAMIRA USTAŠTVO: Slikama Vučića i Pupovca najavili film o „srbijanskom teroru” (FOTO)

Vučić: Srbi i Hrvati će morati da rade zajedno i da budu bliži ukoliko žele da opstanu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: