fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

HRVATSKA TELEVIZIJA REKLAMIRA USTAŠTVO: Slikama Vučića i Pupovca najavili film o „srbijanskom teroru” (FOTO)

HRT u današnjem jutarnjem programu opet na skandalozan način dao prostor falsifikatorima istorije. Preko slika Vučića i Pupovca najavili film „Sto godina srbijanskog terora“.

Foto: Večernje novosti

Skandal za skandalom trese Hrvatsku televiziju, a čini se da je vrhunac postignut jutros, u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, kada je voditeljka Ljiljana Vinković najavila emitovanje filma Jakova Sedlara „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“, dok su na ekranu bile fotografije Aleksandra Vučića i Milorada Pupovca.

U prilogu koji je bio posvećen festivalu patriotskog filma, na sva zvona je reklamirana i opskurna knjiga Romana Ljeljka „Mit o Jasenovcu“. Hrvatska televizija samo je nastavila seriju skandala od juna ove godine, kada je samoproglašeni istoričar Igor Vukić u istoj emisiji u jutarnjem terminu govorio o Jasenovcu kao „radnom logoru, u kojem su ustaše spasavale ljude, a ne činile monstruozne zločine“.

Tada su usledile žestoke reakcije zbog revizionizma, urednica Karolina Vidović Krišto je tada suspendovana, a brojni su gledaoci tražili su da se tako nešto više ne ponovi.

Ali, ponovilo se. U studiju Hrvatske televizije našli su se organizator festivala Marijan Capek i potpredsednik Udruženja dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević, dok su se ređale slike lobanja i fotografije Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Aleksandra Vučića i Milorada Pupovca.

Najavljeni su brojni filmovi o Franji Tuđmanu, partizanskim grobnicama, neispričanoj priči sa Ovčare, a posebno je mesto dobio Sedlarov film koji prikazuje „teror Srba nad Hrvatima zadnjih sto godina“.

Laži: Jakov Sedlar

Jakov Sedlar autor je i filma „Jasenovac – istina“, u kojem je bilo bezbroj falsifikata, a neke je i sam autor priznao. Tako je prikazano da su neke kuće palili četnici, iako su to uradile ustaše, a nemački mediji su pisali da je film falsifikat i da od istine u njemu nema ništa.

 

Jakov Sedlar

Sedlar je bez obzira na to dobio Nagradu grada Zagreba, a falsifikatori istorije, koji žele prikazati da je Jasenovac bio prijatno mesto bez ustaških zločina, došli su na svoje.

U filmu se stalno govori o radnom logoru i da su komunisti posle rata u Jasenovcu ubili više ljudi nego što su ustaše pobile tokom rata!

Knjiga „Mit o Jasenovcu“ isto je tako najgrublje falsifikovanje istorije, podilaženje ustaškim nostalgičarima i glorifikovanje zločina i zločinaca.

Knjiga je promovisana u septembru i naišla je na žestoke kritike, a Ljeljak je rekao da je Jasenovac mit i istorijska prevara Josipa Broza Tita. U knjizi se umanjuju žrtve, vređa uspomena na njih i negira genocid i holokaust prema Srbima.

I iz Spomen-područja Jasenovac došlo je upozorenje da knjiga Romana Ljeljka poriče genocid i zločine počinjene u Jasenovcu, a promovisana je najčešće u verskim objektima.

Sada je dobila ulaz na velika vrata i na Hrvatsku televiziju, iako su svi ozbiljni istoričari zaključili da se radi o šundu i tendencioznom veličanju ustaštva.

„Time je u javnom prostoru još jednom reč zločin zamenjena rečju mit, a saosećanje prema žrtvama zamenilo je cinično poricanje zločina“, tvrde u Spomen-području.

Gotovo je neverovatno da Hrvatska televizija ponovo daje prostor takvim pokušajima isticanja simpatija prema ustaškom pokretu i da iskusni voditelji, kao Ljiljana Vinković, koja je radila i za američke TV stanice, mogu otvoreno da propagiraju istorijske revizioniste i simpatizere ustaštva.

Sve je još upakovano i u aktuelnu političku klimu, kada se u Hrvatskoj vodi otvorena kampanja protiv lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca, a Aleksandar Vučić naziva četnikom.

Za Sedlarov film tekst je napisao Nenad Piskač, a produkcija je „Tesla film“. Za najnoviji period od 2000. godine do danas se kaže da je to razdoblje u kojem se obnavljaju i finansiraju velikosrpski mitovi, te „hrvatska lutanja u magli'“.

U filmu se stalno naglašava teror Srba prema Hrvatima, od „jezičnog terorizma“, do atentata na hrvatske istorijske ličnosti. Poseban naglasak je na „najnovijim nasrtajima“ Srbije zbog „Oluje“.

Film je promovisan pre nekoliko dana, ali su ga zabranili neki gradovi, poput Samobora i Čakovca.

GLASNOVIĆ KOD NEONACISTA

POSLANIK u Hrvatskom saboru Željko Glasnović uskoro će u Nemačkoj da prisustvuje stranačkoj konvenciji neonacista iz Nacionaldemokratske stranke Nemačke. Tvrdi da je reč o „domoljubima“ i da su „etikete da je reč o neonacistima delo levičara“.

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Skandal na Hrvatskoj televiziji : Voditeljka drži sliku na kojoj ispod Vučića i Pupovca piše „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“(FOTO)

Moj put kroz Jasenovac

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Jasenovac je „mit“ – logoraši su se „zabavljali“?!

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: