Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jasenovac je “mit” – logoraši su se “zabavljali”?!

Datum objave: utorak, 21 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Tekst u zagrebačkom “Večernjem listu” u kojem se ustaški koncentracioni logor Jasenovac naziva “mitom” i tvrdi da je riječ o kampu u kojem su se logoraši “zabavljali”, dio liberalnih hrvatskih medija naziva sramnim, dok desničarski portali likuju.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Uvodnik novinara Milana Ivkošića, koji je posvećen Jasenovcu i knjizi revizioniste Igora Vukića, izazvao je zgražavanje, ali i odobravanje u Hrvatskoj.

“U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda.

Tako su u jednoj radionici izrađivani dijelovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim /logorom/, rad je obilježavao svakodnevni život”, navodi autor, objašnjavajući naziv “radni logor”.

Poznati desničarski kolumnista, jedan u nizu onih koji sve češće negiraju zločinački karakter ustaške države i genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, tvrdi da je Jasenovac “stvarao priliku za kreativnost”.

“U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, predstava, među kojima su izvođena i djela koja su stvarali sami zatvorenici”, piše autor.

Ovaj desničarski novinar tvrdi i da su se jasenovački logoraši “bavili naukom”.

Sve svoje stavove, koji su uvredljivi za brojne žrtve ustaških koljača u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, autor zasniva na knjizi Igora Vukića, pseudoistoričara.

Vukić je sekretar “Udruženja za istraživanje trostrukog logora Jasenovac”, koje se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima u NDH.

Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća prijetnja od ustaških koljača.

U velikom dijelu hrvatske javnosti, ne samo u medijima, već i obrazovnim institucijama, pa i politici, traje proces ublažavanja i umanjivanja zločina ustaša, uz obavezne poruke kako su za satanizaciju NDH najviše krivi Srbi i komunističko nasljeđe.

Odomaćivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” i njegova pravna rehabilitacija bili su samo logičan slijed reustašizacije društva, napominju politički analitičari.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Moj put kroz Jasenovac

Jasenovac – Mislimo uvek na to i govorimo uvek o tome (1)


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top