Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRT: Hitna sjednica Programskog vijeća zbog Vukića

Programsko vijeće Hrvatske radio-televizije održaće u ponedjeljak 4. juna hitnu sjednicu zbog emisije “Dobar dan Hrvatska” od 30. maja.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

U toj emisiji gostovao je novinar Igor Vukić, koji je iznio niz neistina o prirodi i funkciji koncentracionog logora Jasenovac, tvrdeći da je to bio sabirni radni centar, te da u njemu nisu ubijana djeca, već da su, naprotiv, ona tu imala mogućnost školovanja.

Hrvatski javni servis je saopštio da će na toj sjednici Programsko vijeće raspravljati o programskom sadržaju te emisije, a kako je javila HINA, pozivajući se na svoja saznanja, sastanku bi mogli da prisustvuju i predstavnici Nadzornog odbora tHRT-a.

Sazivanje sjednice Programskog vijeća uslijedilo je nakon jučerašnje reakcije rukovodstva HRT-a koje se saopštenjem ogradilo od te emisije i Vukićevih stavova.

“HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac, kako se oni više nikada ne bi ponovili. Takođe, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni da budu objektivni i nepristrasni, te da poštuju pozitivne zakonske propise Hrvatske”, navedeno je u saopštenju.

Inače, reakcija HRT-a uslijedila je nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto i u kojoj je ugošćen novinar, publicista i sekretar Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić.

Vukić je poznat po tvrdnjama o prirodi i funkciji logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabirni centar radne snage, kao i da u njemu nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubistava.

U HRT-ovoj emisiji predstavljena je i Vukićeva knjiga “Radni logor Jasenovac”, a autor je ponovio tvrdnje kojima osporava 80.000 ubijenih u Jasenovcu tvrdivši da je “jedna od najgnjusnijih laži da je bilo dejce u tom logoru”, iako je kasnije dodao i da je nedavno razgovarao s čovjekom koji je u logoru bio kao dijete kao i da je tu izučavao zanat za auto-mehaničara.

Vukić, kojeg predstavljaju kao “novinara i istraživača”, tako je tokom 13 minuta na javnom servisu širio standardnu revizionističku propagandu, ističući primjere ”humanosti” ustaša. Pritom je osporavao i znatno umanjio broj ubijenih u Jasenovcu.

Ispričao je i da je “u logoru postojala škola za dječake od 11 do 14 godina”.

(Tanjug)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Nije bilo strašno!? Novi skandal na HRT-u zbog Jasenovca (video)

Nastavljena hajka na jasenovačke žrtve

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: