fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavljena hajka na jasenovačke žrtve

U Hrvatskoj se nastavlja svakodnevna propaganda o preuveličavanju broja žrtava u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, a desničari i dio medija sada žele da izjednače grobnicu u Macelju, gdje su partizani, navodno, ubili 1.000 ljudi sa jasenovačkim stratištem.

Ustaše slave nad telima žrtava u Donjoj Gradini
Ustaše slave nad telima žrtava u
Donjoj Gradini

Jedno od mnogobrojnih revizionističkih udruženja u Hrvatskoj „Macelj 1945.“ navodi da je to „najveće stratište“ u Hrvatskoj i žele ga izjednačiti sa fabrikom smrti u Jasenovcu, u kojoj su ubijani Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Ovo udruženje, kao i ostale revizionističke organizacije u Hrvatskoj, kojih je sve više, tvrdi da se „Jasenovcem i jasenovačkim žrtvama manipuliše i da su stvoreni mitovi koji su rašireni i prihvaćeni u svijetu“.

Ovakvi stavovi dolaze dan nakon što je simpatizer ustaškog pokreta Igor Vukić, sekretar „Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“, ustvrdio da to i nije bio koncentracioni logor, te da se u njemu nalazila samo „grupa Jevreja koji su bili zaštićeni od deportacije u njemačke logore“.

On je, gostujući u emisiji Hrvatske radio-televizije „Dobar dan, Hrvatska“, tvrdio da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, te da „biti zatvorenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno“.

Sa tim stavom on je napisao knjigu „Radni logor Jasenovac“, koju je promovisao na javnoj televiziji, uz asistiranje dvoje voditelja koji su intervju sa poznatim istorijskim revizionistom počeli citirajući papu Franju, navode hrvatski portali.

Vukić tvrdi da je Jasenovac bio „mjesto internacije protivnika Nezavisne Države Hrvatske – onih koji su učinili nešto protiv te države“, te „mjesto internacije jedne grupe Jevreja, koji su tako bili spaseni od deportacije u nacističke logore“.

Hrvatska radio-televizija se nakon toga brzo ogradila od ove emisije, koja je bila jedna od mnogih svakodnevnih priloga koji propagiraju neosutaški advokati i mediji u Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Nije bilo strašno!? Novi skandal na HRT-u zbog Jasenovca (video)

Miloš Ković: Izbeći nedostojne rasprave o broju žrtava u NDH i Jasenovcu

Hrvat čija je ustaška porodica spasila život Anti Paveliću: Ustaše su vršile genocid, uz podršku Stepinca i katoličke crkve

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: