Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ХР Википедија: Партизани убијали у Јасеновцу

Датум објаве: среда, 11 септембра, 2013
Величина слова: A- A+

Усташки покрет ниjе био свесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за поjаву усташке иконографиjе у модерноj Хрватскоj криви су масони, антифашизам jе ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било jе три пута више него усташких, за jасеновачке жртве криви су партизани, а у Хрватскоj се редовно организуjу антифашистичко – четничке прославе на рачун пореских обвезника. Ово jе укратко суштина онога што се може наћи на хрватскоj верзиjи интернет енциклопедиjе – википедиjе.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jastrebarsko/naga djeca ispred logora.jpg

Због овог садржаjа последњих дана се води мали виртуелни рат на друштвеним мрежама међу корисницима из Хрватске. С jедне стране постоjе радикално десно ориjентисани администратори, коjи пропагираjу овакав садржаj, а с друге стране су сарадници коjи не успеваjу да прогураjу своjу истину jер им ови први забрањуjу уређивање и блокираjу корисничке налоге.

Због оваквог изошења лажних чињеница на Феjсбуку jе недавно отворена и страница под називом “Разоткривање срамотне хр.wикипедиjе”. Њу jе покренуо jедан од сарадника на хрватскоj википедиjи коjи ниjе могао да се помири с уредничким ставовима о неким историjским и и политичким питањима.

“Хрватска википедиjа jе jедан националистички острашћен проjект, коjи нуди само пристрана гледишта и елиминише све оне коjи желе да допринесу мало ширем погледу на ствари. Не знамо ко заправо стоjи иза овог шовинистичког проjекта коjи наочиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, али нећемо то само мирно проматрати”, порука jе коjу jе написао оснивач групе на Феjсбуку. Као главни протагонисти “Независне википедиjе хрватске”, како се jе неки прозвали, спомињу се администратори коjи су  потпуно изгурали већину других уредника.

“Истине” из хрватске Википедиjе

Усташе – Усташки покрет ниjе био свесно десно-радикалан, расистички, тоталитарни. За поjаву усташке иконографиjе у модерноj Хрватскоj криви су – масони! А за покољ Срба у Другом светском рату одговорне су западне земље.

Кроатофобиjа – Дубоко укорењена код дела Срба, а присутна jи дан-данас. Кроатофобиjа се, како у Србиjи, тако и међу неким интелектуалцима, новинарима, историчарима и политичким активистима са запада, огледа у наметању колективне кривице читавом хрватском народу због злочина почињених од стране воjних формациjа НДХ над Србима, Јевреjима и Ромима.

Геноцид над Србима за време НДХ – Ова тема jе прескочена. Остали су само болесно пристрани одломци преписани из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића као оправдање за броjне злочине.

Срби у Хрватскоj – Не постоjе! Ти што се зову Србима у ствари су Власи.

Јасеновац – Партизани су фотографисали људе коjе би сами побили и наводили да су то жртве усташког режима. Тамо jе страдала 481 особа.

Оснивач Феjсбук странице послао jе и меj протеста администраторима оригиналне википедиjе, али одговор ниjе добио, а за помоћ се обратио и оснивачу хр.wики.

“Рекао ми jе да прикупљамо и даље све доказе о пристраности администратора, а да ће се потом организовати гласање, па ће корисници сами одлучити да ли желе такве људе за уреднике”, рекао jе саговорник “Јутарњег листа”, коjи jе желео да остане анониман.

“Ти људи цитираjу неке десне портале као релевантан извор информациjа, а када пишу о усташким злочинима, преписуjу податке из идеолошких књига коjе су за време НДХ издавале усташке емиграциjе. О злочинима за време НДХ готово се и не говори, а и кад се говори, оправдаваjу се, а као извори се поjављуjу одломци из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића”, додаjе оваj саговорник.
Да jе хрватска верзиjа Википедиjе изразито пристрана и усташки ориjентисана, сматра и хрватски научник др. сц. Павле Мочилац, коjи jе због тога прекинуо с њима сарадњу. Он каже да се у темама коjе се тичу историjе, Другог светског рата и НДХ доминира ревизионистички тон у коjем се оправдава и велича НДХ и фашизам, док се антифашизам описуjе у jако негативном светлу. То jе опасно, каже Мочилац, jер се данашњи ученици и студенти радо служе тим подацима за учење и семинарске радове мислећи да иза тога стоjи струка.

Извор: ВЕСТИ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top