Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Холбрукове гаранције око Косова спалио НАТО

Шта је са папиром којим су САД Милошевићу потврдиле целовитост СРЈ. Документ вероватно уништен током бомбардовања резиденције на Дедињу

Ричард Холбрук и Слободан Милошевић
Ричард Холбрук и Слободан Милошевић

Папир на којем је Ричард Холбрук, својеручно, у име вашингтонске администрације гарантовао Слободану Милошевићу да се Америка неће залагати за независност Косова и да ће поштовати територијални интегритет тадашње СРЈ, највероватније је страдао током бомбардовања НАТО.

Овом документу, урученом у октобру 1998, а који има велики историјски значај, и за који су нам неки од најближих Милошевићевих сарадника потврдили да су га видели, изгубио се сваки траг, што је недавно за “Новости” потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Ова прича добија на тежини јер је у среду на Палама, у кући полицајца Жељка Кунтоша, пронађен, наводно, оригинални примерак Дејтонског споразума, за који се 17 година веровало да је изгубљен. С обзиром на то да се и оригиналном примерку, који је Београду уручен после потписивања, од 2000. године губи сваки траг, оправдано се намеће питање колико држава озбиљно брине и да ли на прави начин архивира монументалну грађу из политичке историје?

Вратимо се на чувену Холбрукову поруку. Према информацијама најближих Милошевићевих сарадника, Мира Марковић знала је да постоји тај документ и њена претпоставка је да је уништен када је у априлу 1999. гађана њихова резиденција у Ужичкој 15 на Дедињу. Ова вила иначе је део Меморијалног центра “Јосип Броз Тито”, и ту је, између осталог, чувана и значајна архивска грађа.

Нажалост, гаранције америчког дипломате нису једини важан документ који је страдао, заборављен или загубљен у лавиринтима архивских депоа, преклапању надлежности институција, сменама власти током претходних деценија.

Дачић каже да је нечувено то што је српски примерак “Дејтона” нетрагом нестао када је ДОС преузео власт и да је њихова небрига о важној архивској грађи нанела непоправљиву штету:

– Колика је небрига о нашој дипломатској историји најбоље сведочи и то што сам недавно у архиву МСП тражио писмо енглеског министра спољних послова Греја Николи Пашићу, из августа 1915, у којем је он Србији нудио да, ако Бугарској препусти пола Македоније, може да добије Босну и Херцеговину и излаз на Јадранско море. То писмо нигде нисам нашао, а Британци чувају свој примерак. То најбоље говори како се односимо према својој историји.

Резиденција у Ужичкој улици
Резиденција у Ужичкој улици

Шеф дипломатије Горан Свилановић својевремено је тврдио да он није затекао примерак Дејтонског споразума када је преузео ресор после 5. октобра и да је добио објашњење да је документ можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања Алијансе.

Живадин Јовановић, који је 1999. био министар спољних послова Југославије, међутим, за “Новости”, тврди да ништа од архивске грађе МСП није уништено током напада НАТО:

– Колико знам, у време Свилановића је избио пожар у згради МСП, у делу где је чувана грађа, и питање је да ли је споразум можда страдао тада и шта је још од документације тада уништено.

Према неким информацијама, тај пожар избио је на 4. спрату зграде у Кнеза Милоша, у Служби за истраживање и документацију (СИД), која је у међувремену укинута, али до јавности нису доспеле информације ни о истрази нити о евентуалној индивидуалној кривици.

НА ЧУВАЊУ 30 ГОДИНА

Директор Архива Србије Мирослав Перишић објашњава за наш лист да су институције 30 година задужене да чувају документе који настају у њиховој надлежности. Након истека тог рока, треба да их предају Архиву Србије. Разграничењем надлежности 1981. године, Архиву Србије предата је целокупна архива Министарства иностраних дела Краљевине Србије и њених дипломатско-конзуларних представништава за период 1854-1918, укупно 128 фондова.

Архивска грађа МИП Краљевине Југославије и њених ДКП за период 1918-1945. предата је Архиву Југославије. У МСП је и даље похрањена Збирка међународних уговора, 9.840 фасцикли билатералних и 1.622 фасцикле мултилатералних уговора.

Аутор: Д. Милинковић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Шта је Холбрук нудио генералу Младићу у замјену за слободу …

Караџић поверовао Холбруку, Младић није — епилог исти …

Незајажљиви Изетбеговић и податни Милошевић | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: