fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Heroji sa Košara bez obeležja!

Na današnji dan 9. aprila teroristi ”UČK” i fašističko – teroristička NATO klika zauzeli karaulu Košare. Na jugoslovensko – albanskoj granici na karauli Košare poginulo više od 60 pripadnika Vojske Jugoslavija, a vojnici napadani i ubijani od terorista ”UČK” i 1998. godine.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-1.jpg

Košare 11. februara 2011. godine Foto Z. Vlašković

Bitka za Košare se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SRJ i Albanije između 9. aprila i 9. juna 1999. godine. Cilj napada iz Albanije od strane UČK, regularne vojske Albanije i NATO-a je bio kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Vojska Jugoslavije je sprečila tu nameru. UČK je uspela da zauzme karaulu Košare, zbog jake artiljerijske podrške vojske Albanije i podrške NATO avijacije.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-2.jpg

Karaula Košare 11. februara 2011. godine. Foto  Z. Vlašković

Zvanične informacije VJ govore da je u reonu Košara bilo oko 2000 pripadnika VJ, da je poginulo 60 pripadnika VJ, da ih je 150 ranjeno i da je uništeno jedno borbeno vozilo.

Na drugoj strani bilo je 6.000 pripadnika UČK, a poginulo je 150 albanskih teroirista i 300 ih je ranjeno a uništeno je i pet tenkova. Pogunula su i tri strana državljana koji su bili na strani i u redovima UČK, dva iz redova NATO alijanse: Francuz Arnord Pjer (1971.) i Italijan Frančesko Đuzepe Bider (1961.), kao i dobrovoljac u redovima UČK Alžirac Murad Muhamed Alija. U to vreme NATO je u Albaniji imao 12.000 vojnika, 30 tenkova i 26 helikoptera “Apač”.

Na pravoslavni veliki petak 9. aprila 1999. godine u tri časa ujutru počela je masovna artiljerijska paljba sa albanske strane na karaulu Košare: topovima, haubicama i artiljerijskim bacačima, uz učešće francuske Legije stranaca. Napadi su išli u tri pravca: Raša Košares, Maja Glava i karaula Košare. Prema karauli Košare krenulo je 1500 pripadnika UČK. Na karauli i oko nje bilo je samo 200 pripadnika Vojske Jugoslavije, zvaničan je podatak VJ. Pripadnici VJ nisu mogli da istraju u tako žestokom i masovnom napadu UČK, NATO i francuske Legije stranaca i oko 19 sati teroristi UČK su zauzeli Košare. U reonu Košare komandovali su teroristi Agim Ramadani, koji je poginuo, Selim Đekaj i Ramuš Hajredinaj, koji su u Hagu.

Karaula Košare  na jugoslovensko – alnbanskoj granici na Juničkičkoj planini  bila je meta napada  albanskih terorista  i 1998. godine. Teroristi ”UČK” su bili sa Kosova i Metohije i Albanije.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-3.jpg

Karaula Košare pre bombardovanja 1998. godine

Nažalost poginuli  vojnici, hrabri heroji sa Košara još nemaju nikakvo obeležje . Još nikako država da se seti i posveti im zasluženo priznanje i podigne im  bar spomenik koji zaslužuju.

Piše: Zoran Vlašković

Izvor: Srbi na okup

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: