fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hercegovci u Srbiji : Čime je Paljetak zaslužio Šantićev šešir?

HERCEGOVAČKA UDRUŽENjA U SRBIJI O DODELI NAGRADE SPKD PROSVJETA – ODBOR U MOSTARU.

Šantićev šešir i štap za Luka Paljetka (FOTO: SRNA)

Iznenađeni odlukom mostarskog odbora SPKD Prosvjeta, da nagradu Aleksa Šantić na ovogodišnjim Šantićevim susretima, dodeli hrvatskom akademiku Luki Paljetku, predstavnici hercegovačkih udruženja u Srbiji osećaju potrebu da postave određena pitanja, sa nadom da će otkloniti dileme koje je ovakva odluka u njima izazvala.

Čini nam se najblaže rečeno neprimerenim, posle svega  kroz šta je naš narod prošao sa komšijama u dvadesetom vijeku, da nagrada sa Šantićevim imenom bude dodeljena hrvatskom pesniku.

Poznato je da je Mostar sa svojom Srpskom pravoslavnom opštinom, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka bio pravi kulturni i privredni centar pravoslavnih Srba u Hercegovini, sa jakom nacionalnom i kulturnom svešću i iznedrio mnoge dragulje u srpskoj kulturi.

Poznato je i da je Aleksa Šantić , sa najumnijim Hercegovcima toga vremena predvodio kulturni život u Mostaru, a njegova biografija je odredila vrstu umetnika koji će nositi priznanje sa njegovim imenom.

Pesnik koji je voleo zavičaj i opisao ga najlepšim rečima i čija je patriotska lirika deo kulturno-nacionalnog pamćenja, pesnik koji je ispevao pesme srpskim oficirima i vojnicima koji su prvi doneli pobedničke zastave u Hercegovinu, saživljen sa svojim stradalnim narodom, Aleksa Šantić je pevao “’mene sve rane moga roda bole“ i niko do danas nije posumnjao u iskrenost njegovih stihova. Znamo i da je Šantić pesmu “Ostajte ovdje“ napisao muslimanima kada su hteli da napuste zavičaj, ali i da mu je krajem dvadesetog veka uzvraćeno progonom njegoviih sunarodnika, skrnavljenjem i bacanjem spomenika u Neretvu od strane hrvatske vojske.

Znamo i za tišinu u kojoj je prošle godine prodata Šantićeva kuća.

Luko Paljetak sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović nakon uručenja ordena „dr Ante Starčević“ 18. juna 2018. godine u Zagrebu (FOTO: www.predsjednica.hr)

vogodišnjeg dobitnika Šantićeve nagrade, Luku Paljetka, hrvatska predsednica je nekoliko meseci ranije, odlikovala ordenom tvorca hrvatske ustaške ideologije i utemeljivača Stranke prava dr Ante Starčevića. Primivši orden sa imenom Ante Starčevića, Paljetak se legitimisao i potvrdio svoje stavove.

Ovo saznanje izaziva loše raspoloženje i dovodi nas u dilemu da li su oni koji su dodelili Šantićevu nagradu Luki Paljetku razmotrili sve aspekte i ružne posledice koje takav izbor sa sobom nosi.

Iz medija smo saznali da je odluku jednoglasno doneo Upravni odbor SPKD Prosvjeta, odbor iz Mostara. Ako se zna da je SPKD Prosvjeta najznačajnija srpska kulturna ustanova, kakav je cilj i poruka ovakvog slavodobitnika i šta je Luko Paljetak, primajući Šantićev štap i šešir, u njega uložio i čime ga je zaslužio?  Da li je u pitanju nedostatak valjanih srpskih pesnika ili svesno zanemarivanje istorijskih i kulturoloških činjenica i nastavak podilaženja hrvatskoj politici i snishodljivo prihvatanje tuđeg kulturnog obrasca?

Foto: Slobodna Heercegovina

Prizivajući lepu Dučićevu misao: “U Mostaru se prvi put govorilo o ideji i o idealu; tu se prvi put živelo za jednu otadžbinu bez politike i bez koristoljublja; u Mostaru se jedno vreme sanjalo o književnosti i kulturi, i prvi put pisali stihovi i to srpski.

Mostar se može odvojiti od svega drugog, ali ne od srpske tradicije, hajdučke prošlosti i srpske poezije“, sa zebnjom postavljamo pitanje: umemo li mi uopšte da se sećamo, imamo li uopšte predispozicije za normalnu istorijsku svest, imamo li kriterijume kojima ćemo meriti i vrednovati sopstvenu prošlost?

Šta ako, kad se jednom probudimo iz ovog dremeža i letargije, ne budemo znali ni ko smo, ni šta smo, ni gde smo, pa budemo morali ponovo da osnivamo ono što smo već imali, a nemarom izgubili.

Beograd 13.11.2018
Koordinacioni odbor hercegovačkih udruženja u Srbiji
Potpredsednik, Svetozar Crnogorac

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Zaključci sa sastanka Hercegovaca u Srbiji i Eparhije ZHIP: Sačuvajmo srpsko ime i zemlju u dolini Neretve

Hercegovci u Srbiji: Prebilovce proglasiti za Memorijalni centar

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: