fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хашки трибунал осудио изјаву Колинде Грабар – Китаровић

Међународни кривични суд за бившу Југославију саопштио је да неће изгубити крадибилитет уколико се потврди првостепена пресуда за удружени злочиначки подухват против Јадранка Прлића и других.

Хашки трибунал Фото: Wikipedia
Хашки трибунал Фото: Wikipedia

Ово се наводи у реаговању из овог Суда, након што је хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић оцијенила да ће, у случају потврђене пресуде Прлићу и осталима, Хашки трибунал озбиљно нарушити свој углед као независни суд.

„Међународни кривични суд за бившу Југославију је независна правосудна институција. Његове одлуке и пресуде засноване су искључиво на праву и на доказима који се предоче њиховим судијама“, рекао је портпарол овог Суда, Ненад Голчевски.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ, Халид Гењац оцијенио је да се Хрватска плаши, јер би у случају потврђивања пресуде, о удруженом злочиначком потхвату, Хрватска жртвама морала исплатити одштету.

„Изјава предсједнице Хрватске је логички неразумљива и чудна. Да су Туђман, Шушак и Бобетко то што су радили, радили као приватнеа лица – то би имало смисла. Међутим, све што су радили, радили су као најзначајније личности тадашње Хрватске и све своје ресурсе ставили су на располагање Херцег-Босни. Без подршке Хрватске, Херцег-Босна не би могла све то учинити. Дјелујући тако, Туђман, Бобетко и Шушак су Републику Хрватску увели у удружени злочиначки потхват. И то је чињеница“, став је Халида Гењца.

Међународни казнени суд за бившу Југославију осудио је 2013. године Јадранка Прлића, Бруну Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића, Валентина Ћорића и Берислава Пушића за судјеловање у удруженом злочиначком потхвату који је за циљ имао прогон и етничко чишћење Бошњака с подручја такозване Хрватске републике Херцег-Босне, а коју су хтјели прикључити „Великој Хрватској“.

Пресудом је Прлић осуђен на 25 година затвора, Стојић, Праљак и Петковић на по 20 година, Ћорић на 16 година, док је Пушићу изречена казна од десет година затвора.

(Н1)

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Везане вијести:

Колинду сад жуљају „мигови“ за Србију

Колинда: Србија потенцира на „усташтву“, ја то не видим …

Јасни докази где су усмерене СИМПАТИЈЕ Колинде Грабар …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: