Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Хапшење Борислава Ђукића: О генералу нема ко да пише?

Датум објаве: понедељак, 20 јула, 2015
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Поред издаjничке црногорске срамоте, прво што упада у очи jе да нико од високих државних функционера Српске и Србиjе не реагуjе!

Генерал Борислав Ђукић

Генерал Борислав Ђукић

Јуче jе понегдjе обjављена виjест да jе на аеродрому Тиват у Црноj Гори ухапшен шездесетседмогодишњи српски генерал у пензиjи Борислав Ђукић. Терећен jе по потjерници модерне и еуропске Неовисне Републике Хрватске за наводни ратни злочин над цивилима током рата у Хрватскоj и рушење бране на Перучи. Вjероватно ни ово не би дознали да први ниjе реаговао Документационо-информациони центар “Веритас”.

Ђукић jе држављанин Србиjе, а да jе издаjа некада поносне и за турског земана jедине непокорене српске државе Црне Горе, помно припремана у сарадњи са обавjештаним и дипломатским службама Хрватске, наjбоље показуjе то што jе ухапшен приликом повратка за Београд. Дакле, монтенегринска проусташка власт Мила Ђукановића jе сачекала да остави своj туристички новац, па га jе онда ухапсила. Да му пропадне авионска карта.

Оваj чин jе показао да се српски генерали и официри, као и политичари, уколико су били на страни српског народа у грађанским ратовима на териториjи бивше социjалистичке Југославиjе, немаjу више гдjе на миру ни окупати.

Наравно, уколико нам Сараjевска чаршиjа не избори Суторину у саставу Републике Српске.

Ко jе Борислав Ђукић и за шта га терете?

Ђукић jе био замjеник команданта Главног штаба Српске Воjске Краjине и свjедок одбране у процесу против бившег предсjедника СР Југославиjе, те предсjедника Србиjе Слободана Милошевића и Републике Српске Краjине Милана Мартића.

Ђукић jе као командант 221. моторизоване бригаде 9. Книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи. Том оптужницом су обухваћени jош и генерали Ратко Младић, тадашњи командант 9. Книнског корпуса ЈНА, генерал Миле Новаковић, тадашњи командант Српске воjске Краjине /СВК/ и маjор Милан Корица, тадашњи командант свих пограничних jединица Милициjе Републике Српске Краjине.

Генерал Ђукић jе и аутор књиге “Разбиjање Југославиjе: мjесто и улога Хрватске”, коjа jе обjављена 2008. године у издању Српског културног друштва “Зора”.

Сам аутор jе обjаснио да jе подстрек за писање књиге добио као свjедок одбране у процесу против бившег предсjедника СР Југославиjе и Србиjе Слободана Милошевића и Републике Српске Краjине Милана Мартића, а додатни мотив jе био да свjедочи о догађаjима коjи временом падаjу у заборав.

Брана ниjе срушена, оптужница из 1995. године

Оптуженима jе већ 1993. одређен притвор, те за њима расписана потjерница коjа jе jош на снази. Према тоj оптужници, генерали Младић и Новаковић издали су 28. jануара 1993. године налог Ђукићу и Корици, а они своjим потчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перучи припреми за рушење.

Постављено jе око 30 тона експлозива, након чега су, како се наводи у оптужници, налогодавци повукли своjу воjску с тог подручjа. Због експлозиjе jе дошло до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на брани, а настала штета проциjењена jе на 25,55 милиона тадашњих њемачких марака.

У оптужници се наводи да jе, захваљуjући правовременоj интервенциjи радника ХЕП-а, сприjечен “циљ рушења бране – потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника градова Сиња, Триља и Омиша смjештених низводно од риjеке Цетине.

Име Борислава Ђукића налази се на списку Тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, коjи jе приjе двиjе године достављен и Министарству правде Србиjе.

У том документу поред његовог имена стоjи да jе истрага против његове групе отворена 1993., а оптужница подигнута 13. децембра 1995. због кривичног дjела ратног злочина против цивилног становништва и да се поступак води пред Жупаниjским судом у Сплиту. (Родном мjесту казамата за Србе – логора Лора).

Веритас: Хрватска хапси све редом

На основу међународних потjерница коjе jе расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свиjета jе до сада ухапшен 151 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од коjих су 49 изручени у Хрватску.

Од укупног броjа изручених до сада jе против њих 18 поступак обустављен или jе оптужба одбиjена, углавном након преквалификациjе дjела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вриjеме проведено у притвору.

“Веритас” напомиње да оволики броj обустава поступака против лица са Интерполових потjерница указуjе и на злоупотребу Интерпола, коjи врши Хрватска.

Подсjетник срамоте: Ганић, Дивjак, Дудаковић, Орић…

Уколико се присjетимо хистериjе у ефбиховским медиjима приликом хапшења или расписивања потjерница против оптужених за ратне злочине извршене над српским цивилима и воjницима, као што су Еjуп Ганић, Јован Дивjак, Атиф Дудаковић или Насер Орић, биће нам jасно у каквом се стању налази српско друштво и његове државне творевине у цjелини.

Приjе свега у Црноj Гори, одакле jе до сада стигло jедино озбиљно реаговање, од неке личности коjа има политички ангажман и политичку тежину. Критика Дон Мила Ђуканезеа jе стигла из уста потпарола Нове српске демократиjе, Јована Вучуревића, коjи jе освjетлао образ слободном и праведном диjелу црногорског друштва.

Нереаговање и готово срамотно приjатељски загрљаjи коjе државни врх Републике Српске редовно размjењуjе са камарилом Мила Ђукановића, чак и након оваквих неопростивих увреда и срамоћења српског народа у цjелини, нешто су што ниjе схватљиво било ком часном и поштеном грађанину. Поготово да неће бити угрожени међудржавни проjекти или истима бити приjећено поводом предметног скандала са хапшењем.

Томислав Николић jе стигао данас да честита “орлићима” европско злато у кошарци, а за Борислава Ђукића се очигледно сматра да jе реликт мрачне радикалске прошлости и камен о врату на путу у обећану земљу – Европску униjу.

Свиjетла образа: Јован Вучуревић

Свима онима коjи jош увиjек имаjу снаге да кажу “нису то Црногорци, то jе Милова усташка власт”, у нади да у Црноj Гори jош тиња дух владике Петра Петровића Његоша и краља Николе Петровића, Вучуревић jе дао шлагворт риjечима:

“Скандалозно хапшење генерала Борислава Ђукића показуjе да црногорска власт има селективан и на политикантским мотивима заснован приступ када jе риjеч о хапшењу и депортовању људи коjе потражуjу друге државе.

Ђукић се свих ових година кретао по земљама ЕУ и да ниjе имао никаквих проблема као што jе оваj са коjима се суочио у Црноj Гори. Било би много паметниjе да jе власт државама коjе га потражуjу изручили Таксина Шинаватру (бивши премиjер Таjланда осуђен за корупциjу, коме jе Ђукановићева власт дала егзил, а затим и пасош; прим. Фронтала) или неког сличног. Али, нажалост, за такве постоjе други аршини”.

Приjе оваквих акциjа попут скандала са генералом Ђукићем, Црна Гора би Хрватскоj требала да постави више питања, напримjер, докле се стигло са случаjем злогласне “Лоре” у коjоj су на наjсвирепиjи начин мучени и убиjени грађани Црне Горе, као и питање везано за Превлаку”, наводи се у саопштењу Нове српске демократиjе.

Из Србиjе само Линта

Из Србиjе до сада се са конкретним захтjевом према властима Србиjе огласио само предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта затражио jе од Министарства правде и Министарства спољних послова Србиjе, као и од српског Тужилаштва за ратне злочине, да се ангажуjу да генерал Борислав Ђукић из Црне Горе буде изручен Србиjи и да му се суди пред Виjећем за ратне злочине у Београду.

Линта jе од власти Црне Горе затражио да одбиjе захтjев Хрватске за изручење, односно да генерал Ђукић буде изручен српским властим и оциjенио да хапшење генерала Ђукића представља наставак дугогодишње хрватске политике застрашивања протjераних Срба.

“Чињенице показуjу да суђење у Хрватскоj не би било фер и поштено, jер хрватско правосуђе ниjе ни независно, ни професионално, већ jе етнички мотивисано и у служби цементирања етничког чишћења Срба. Хрватска настоjи да прогнаним Србима ограничи слободу кретања и да их одврати од повратка у мjеста одакле су протjерани приjе 20 и 25 година”, написао jе медиjма Линта.

Испит братства и преседанства

У оваквим случаjевима до сада, Европске државе су ухапсиле лица на потjерницама коjе Интерполу упутила Србиjа, чисто да би испоштовале процедуру. Судови тамошњих држава су онда та лица испоручила тамо гдjе се не доживљаваjу као злочинци, већ као хероjи.

Судећи по овоj пракси, било би сасвим разумљиво и очекивано да Црна Гора учини исто, те да Борислава Ђукића испоручи да му се евентуално суди у Србиjи. Но, потпуно jе jасно какву капитулантску политику води власт у Црноj Гори, те се приjе може очекивати сличан поступак као у случаjу Драгана Васиљковића, алиjас Капетан Драган, коjег jе Аустралиjа ових дана испоручила Хрватскоj. С том разликом, што у случаjу Ђукића не можемо очекивати ни дуготраjан екстрадициони поступак. Сваки дан коjи се буде одуговлачило са изручењем укључуjе ризик, истина мали, да се сензибилира онаj дио црногорске jавности, коjи Србиjу и Српску jош доживљава као братску државу.

Извор: ФРОНТАЛ

 

Везане виjести:

ЦРНА ГОРА ДА ИЗРУЧИ СРБИЈИ ГЕНЕРАЛА ЂУКИЋА – Jadovno …

Ухапшен српски генерал у пензиjи Борислав Ђукић – Jadovno 1941.

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top