Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hag odbio zahtev Mladića da lekara u pritvoru optuži za nepoštovanje suda

U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je navelo da Mladićeva odbrana nije pokazala da je „osoblje u pritvoru UN svesno i namerno umešalo u sprovođenje pravde tako što se nije povinovalo nalogu veća ili sudije“

Foto Tanjug,AP Photo
Foto Tanjug,AP Photo

Apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu odbilo je kao neosnovan obnovljeni zahtev odbrane Ratka Mladića da lekar u sudskom pritvoru Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je navelo da Mladićeva odbrana nije pokazala da je „osoblje u pritvoru UN svesno i namerno umešalo u sprovođenje pravde tako što se nije povinovalo nalogu veća ili sudije“.

Sudije su, takođe, ocenile da u zahtevu odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi za uverenje da je neko iz osoblja u pritvoru možda postupio tako da bi to bilo nepoštovanje suda.

Današnjom odlukom, Mladić se upućuje da svoje nezadovoljstvo lečenjem ili uslovima u pritvoru može izraziti prigovorom u skladu s pritvorskim pravilima.

Sličan zahtev Mladićeve odbrane ranije je odbacilo prvostepeno veće Haškog tribunala, koje je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine, prvostepeno osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

U zahtevu da protiv doktora Falkea bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda, Mladićeva odbrana tvrdila je da je on prikrivao podatke iz istorije bolesti optuženog, uprkos nalogu sudija da ih obelodani odbrani.

Odbrana je, takođe, tvrdila da je Falke sprečio posetu srpskih lekara Mladiću pre nego što je 22. novembra prošle godine bila izrečena prvostepena presuda.

Branioci su tada tražili da izricanje presude bude odloženo dok ne bude utvrđeno da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu. Te zahteve odbrane, Tribunal je odbio.

Mladić je, prvostepenom presudom na koju će uložiti žalbu, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepeno veće Mladića je oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Na taj deo presude, žalbu je najavilo haško tužilaštvo.

Mladić je nepravosnažno osuđen za genocid, kao i za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je osuđen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Mladić (76) je u pritvoru u Sheveningena od kraja maja 2011., kada su ga uhapsile i u Hag izručile vlasti Srbije.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Advokati i sin generala optužuju Tribunal: Ratku Mladiću …

Nalaz srpskih lekara: Mladića zamalo da ubiju u sudnici

Porodica Mladić se plaši da bi general mogao biti ubijen …

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Odbrana Ratka Mladića: Lekar Haškog tribunala da odgovara …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: