fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gubin: Pomen ubijenim Srbima

U srpskim selima Gubin i Čaprazlije u Livanjskom polju služen je parastos za četrdesetak Srba koje su ustaše mučki ubile tokom ljeta 1941. godine, među kojima je bio i pravoslavni sveštenik Risto Ćatić.
Livno – sjećanje; Foto: SRNA

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Gubinu služena je Sveta liturgija, a potom i parastos na grobu sveštenika Riste Ćatića iz sela Sajkovića.

Parastos mučenički stradalim Srbima iz Čaprazlija služen je na mjestu srušenog spomenika stradalima na groblju Barjaku.

Paroh livanjski Predrag Crepulja rekao je da je dužnost sadašnjih generacija da junačko djelo svojih predaka pamte, uvažavaju i cijene.

– Kao što je Hristos stradao i pokazao svoje Vaskrsenje, tako će i svi koji su za Hrista stradali biti nagrađani u Njegovom carstvu – rekao je Crepulja.

Ustaše su u danima oko Ognjene Marije 1941. godine u livanjskom kraju ubile oko 1.600 Srba.

Iz Udruženja Ognjena Marija Livanjska ističu da na području Livna i okoline postoji 17 stratišta Srba.

– Ovo je trideseto ljeto kako su njihove mošti povađene sa većine stratišta i sahranjene u zajedničku grobnicu u Spomen-kapeli podignutoj u porti srpske pravoslavne crkve u Livnu – ističu iz ovog udruženja.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece, među kojima njih 250 nije navršilo ni šest godina.

Izvor: RTRS/SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: