fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

GROBNICA SRBA, JEVREJA I ROMA: Pre osam decenija u Zagrebu proglašena zločinačka ustaška monstrum država NHD

NA današnji dan, pre osam decenija, uoči katoličkog Vaskrsa, u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska.
Foto Vikipedija

Tog 10. aprila, a pre samog čina proglašenja u Zagreb je trijumfalno ušla Deseta nemačka oklopna divizija koju je narod dočekao sa cvećem i uzvicima oduševljenja.

Dok je trajala ta euforija, koja će naredne četiri godine postati ropac preklanog naroda zatočenog u monstrum državi, Slavko Kvaternik se u ime poglavnika Ante Pavelića obratio masama: „Danas, pred dan uskrsnuća Božijeg sina, uskrsla je i naša nezavisna hrvatska država uz pomoć naših saveznika, mukotrpnu višestoljetnu borbu hrvatskog naroda, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu“. Proglas je završio pokličima: „Bog i Hrvati! Za dom spremni!“

ZGRAŽAVANjE

U NDH, Pavelić i njegove ustaše, prema procenama različitih izvora, umorile su više od milion i po Srba, Jevreja i Roma. Hitlerov izaslanik Herman Nojbaher naveo je da su ubistva, ne samo u logorima, već i u sredinama naročito sa srpskim življem bila okrutna i varvarska, toliko da su se i nemački oficiri zgražavali.

Ubrzo će ustaške vlasti nove „slobodne“ države krenuti u obračun sa Srbima, narodom koga su smatrali najvećim neprijateljem i izvorom „svih viševekovnih nepravdi“.

„Deo pokatoličiti, deo proterati, deo istrebiti“, obelodanio je Mile Budak taktiku do krajnjeg cilja NDH – etnički čiste Hrvatske. Tako je počelo i do kraja rata trajalo stradanje srpskog življa. Ali i Jevreja, Roma i neposlušnih Hrvata.

Polovinom maja posebnom naredbom je počelo proširenje postojećih logora Lepoglave i Kerestinca u kome su završile stotine prvih uhapšenih. Posle nekoliko meseci, NDH je postala zemlja logora. Od jezivog Jadovna, Jasenovca i njegove Stare Gradiške, Loborgrada i Siska do Gornje Rijeke, Tenja, Kruščice i Capraga.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: