fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Graorac: Isti lažni svjedovi presudili meni i Lukajiću

Penzionisani saobraćajni policajac iz Splita Mirko Graorac kaže da ga je na osnovu lažnih svjedočenja Vlade Ugrina, Žarka Tole i Frana Mamića prije 23 godine Županijski sud u Splitu osudio na 15 godina zatvora za navode ratne zločine na Manjači, gdje nikada nije bio.

Mirko Graorac
Mirko Graorac

Graorac ističe da ga je potreslo kada je saznao da je Županijski sud u Zagrebu, na osnovu svjedočenja Ugrina, Tole i Mamića, osudio pukovnika Vojske Republike Srpske Danu Lukajića na šest godina zatvora zbog ratnih zločina na Manjači.

„Svako treba da odgovara ako je počinio ratni zločin, ali siguran sam da je Lukajić nevin zato što je osuđen na osnovu svjedočenja tih neljudi. Ako su imali obraza da lažu pod zakletvom i tvrde da sam bio stražar, iako nikada u život nisam bio na Manjači, mogu da zamislim šta su sve izmislili protiv Lukajića“, rekao je Graorac za „Glas Srpske“.

On je napomenuo da je 1992. godine dobio dozvolu hrvatskih vlasti da u BiH posjeti bolesne roditelje.

Graorac kaže da mu je majka umrla 17. maja 1992. godine i već tada nije bilo moguće da se vrati u Split, a otac mu je preminuo 1993. godine.

„Tih godina sam radio kod komšije na farmi bikova da bih mogao da preživim. To je trajalo do 17. marta 1994. godine kada sam preko Beograda i Mađarske nekako uspio da se vratim u Split gdje su mi bili supruga, kćerka i sin, koji je služio u Hrvatskoj vojsci“, kaže Graorac.

Samo dan nakon povratka, navodi on, bio je pozvan na informativni razgovor, nakon čega nije imao problema do 29. aprila 1995. godine, kada je uhapšen i odveden u zgradu koju je nekada koristila Udba.

„Tu su me dva dana premlaćivali, a potom odveli u okružni zatvor u Splitu. Među onima koji su me tuklu bili su Ugrin i Tole, koji su kasnije na suđenju, koje je počelo u martu 1996. godine, lažno svjedočili da sam bio komandir straže, na osnovu čega sam osuđen“, rekao je Graorac.

On ističe da je, iako potpuno nevin, iza rešetaka proveo punih devet godina u splitskom, pa zatvoru u Lepoglavi, nakon čega je 2003. prebačen u Kazneno-popravni zavod Tunjice kod Banjaluke, gdje je krajem godine pušten na uslovnu slobodu.

Graorac očekuje zadovoljenje pravde, jer je hrvatsko pravosuđe dopustilo reviziju procesa protiv njega, ali dodaje da se ovaj proces svjesno odugovlači.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: