fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grajf: „Ustaško konačno rješenje“ počelo šest mjeseci prije nacističkog

Ekspert za Aušvic Gideon Grajf rekao je na predavanju o sličnostima i razlikama Aušvica i Jasenovca da je „ustaško konačno rješenje“ počelo šest mjeseci prije „nacističkog konačnog rješenja“, 28. aprila 1941. godine masakrom u Gudovcu kod Bjelovara.

Grajf, koji je i sudski vještak Države Izrael koji je pomogao Mosadu u lociranju Josefa Mengelea, govorio je na virtuelnoj konferenciji Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust održanoj u Londonu na engleskom jeziku, o genocidu nad Srbima, Jerejima i Romima koji je izvršila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Fondacije.

Gledaocima konferencije obratio se i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, koji je govorio o aktivnostima koje Srpska preduzima u vezi sa kulturom sjećanja, a posebno sa Deklaracijom međunarodne komisije koju je Narodna skupština Srpske usvojila 2016. godine o genocidu nad Srbima u NDH.

Najviše pažnje je privuklo njegovo lično iskustvo iz 2001. godine kada je Delegacija Republike Srpske, u kojoj je bio član i Kesić, na sastanku sa Holokaust Muzejom Vašingtona molila Muzej da ne prosljeđuju jasenovačku arhivu Hrvatskoj u kojoj su se nalazile i lične stvari srpskih logoraša.

Kesić je objasnio da je ovu arhivu tokom odbrambeno-otadžbinskog rata srpska vojska spasila od potpunog uništenja i godinama je čuvana na različitim lokacijama.

Muzej Holokausta je bio obavezan Međunarodnim zakonom da tu arhivu vrati Hrvatskoj, a delegaciju iz Srpske, kao i sve slušaoce Kesićevog izlaganja je, kako se navodi u saopštenju organizatora konferencije, šokirala izjava menadžmenta Muzeja Holokausta u kojoj su srpskim predstavnicima rekli: „Problem sa vama Srbima je taj što ste opsjednuti istorijom“.

Direktor Fondacije Dragana Tomašević učesnike je upoznala sa stradanjem svoje porodice i govorila o pokolju u selima Šargovac, Drakulić, Motike, Rudnik „Rakovac“ i osnovnoj školi u Šargovcu, koji je ujedno i bio najmasovniji jednodnevni zločin na teritoriji NDH van koncentracionih logora, gdje je na kućnom pragu, bez ijednog ispaljenog metka život izgubilo 2.370 staraca i žena, a među njima 551 dijete.

Objašnjena je i uloga rimokatoličkog pokreta Križara, koju je na pokolj ovih sela predvodio fratar Filipović Majstorović zajedno sa 12 ustaša Pavelićeve Druge tjelesne bojne.

U saopštenju Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust ističe se da je na virtuelnoj konferenciji, organizovanoj na Dan proboja jasenovačkih logoraša 22. aprila, najviše pažnje privukla aktuelna rezolucija preživjelih logoraša koju su, po ugledu na Deklaraciju usvojenu u Republici Srpskoj, podnijeli Skupštini Srbije na razmatranje.

Iz Fondacije napominju da je Gojko Rončević, preživjelo dijete iz Jastrebarskog i pokretač ove rezolucije, uz koordinaciju Fondacije, iz dijaspore dobio podršku više od 100 udruženja, privatnih lica, te poznatih ličnosti, a prema grubim procjenama do sada je ovu rezoluciju podržalo oko 800.000 osoba iz cijelog svijeta.

Virtuelnu konferenciju Fondacije pratilo je više hiljada zainteresovanih, a direktno je prenošena i na portalu IN4S.

Iz Fondacije napominju da je uoči 106 godina od turskog genocida nad Jermenima u SAD 23. i 24. aprila ekskluzivno prikazan dokumentarni film „Zaboravljeni genocidi – grijeh tišine“, u kojem se povlače paralele između genocida nad Jermenima i genocida nad Srbima.

U saopštenju se napominje da je veliku pažnju na socijalnim mrežama 22. aprila izazvao britanski novinar Grejam Vilijam Filips, sa kratkim videom o Jasenovcu i stradanju više od 500.000 Srba, koji je uradio u saradnji sa Fondacijom.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: