fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grafiti u Vinkovcima potvrda da kulturno blago ne treba vratiti

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Hram_Sv._Nedjelje, Gornji_Karin.jpg.jpg

Najnoviji ustaški grafiti, ispisani na Parohijskom domu u Vinkovcima, potvrda su da se nastavlja kontinuitet mržnje prema svemu srpskom i upozorenje Srbima i srpskoj državi da u Hrvatsku ne smiju vratiti kulturno blago koje je iz te zemlje izneseno 90-tih godina, smatra predsjednik Asocijacije udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Budimir je za Srnu rekao da onaj ko bi u atmosferi linča, koja danas kao i decenijama unazad postoji prema Srbima u Hrvatskoj, donio odluku da tamo vrati kulturno blago koje pripada srpskom nacionu, istovremeno na sebe preuzeo ogromnu odgovornost za uništavanje tog blaga.

„Onaj ko bi na sebe preuzeo odgovornost da vrati kulturno blago, on će u isto vrijeme preuzeti odgovornost, jer zbog klime u Hrvatskoj koja je za Srbe nesigurna prijeti opasnost da ti `ostaci ostataka` i te `žilice` koje nas vežu za taj prostor budu ukinuti“, upozorio je Budimir.

On je dodao da Srbi izbjegli sa tog područja čine i činiće sve da spriječe vraćanje imovine koju Hrvati definišu kao ukradenu, a Srbi smatraju spašenom.

„Mi koji smo izbjegli i prognani sigurno ne bismo dozvolili da se vrati, jer vidimo na osnovu ovih posljednjih parola, koje su ostale na nivou 90-tih godina da se klima u Hrvatskoj nije promijenila. Posebno se ta atmosfera podgrijava sad pred predsjedničke izbore u Hrvatskoj i uvijek kad su takve prilike“, kaže Budimir.

Govoreći o mogućnosti da srpska Vlada, zarad evropskih ciljeva, popusti pritiscima Hrvatske i vrati različita umjetnička djela koja Hrvatska još potražuje, Budimir je rekao da bi trebalo da je Beograd do sada uvidio kako se „kooperativnost“ prema Zagrebu do sada vrednovala.

„Pretpostavljam da je srpska Vlada kooperativna, ali je do sada mogla uvidjeti da što pravi veće ustupke Hrvatska postaje sve više ostrašćena. Zahvaljujući Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, Hrvatska je zatvorila poglavlje 23 u pregovaračkom procesu sa EU koje se tiče pravosuđa i temeljnih ljudskih prava, a i sami vidimo kakva su prava srpske zajednice u Hrvatskoj“, naglasio je Budimir.

On je konstatovao da bi bilo primjerenije da Zagreb, umjesto da stalno insistira na vraćanju kulturnog blaga, odgovori šta je bilo sa onim dijelom blaga koje je ostalo na teritoriji Hrvatske, a koje nije samo opljačkano već i minirano, zapaljeno i uništeno do temelja.

„U plamenu su nestale crkve brvnare u Rastovcu i Donjoj Rešenici, kao i Buzeti kod Gline. Sve iz 18. vijeka i pod zaštitom Uneska. Karinska crkva Svete Nedjelje minirana je i do zemlje srušena. Niko ne pita ni zašto su srušeni pravoslavni hramovi u Pakracu i Karlovcu, bačena bomba na Saborni hram u Dubrovniku ili demolirana crkva u Obrovcu“, rekao je Budimir.

On je naglasio da se niko nije bavio ni tim gdje je završila opljačkana episkopska biblioteka u Pakracu, koju je osnovao Arsenije Čarnojević, niti ko je porušio ostatke Časnog krsta u Velikim Zdencima i manastir u Orahovcu.

„Bez obzira što je formirana nova mješovita komisija koja treba da radi na vraćanju imovine, ostajemo na stanovištu da to kulturno blago koje pripada uglavnom Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne može da bude vraćeno u Hrvatsku, jer vidimo šta se desilo sa onim što Srbi nisu uspjeli spasiti i što su `ostavili Hrvatskoj na čuvanje`“, zaključio je Budimir.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

USTAŠKI GRAFITI NA PAROHIJSKOM DOMU U VINKOVCIMA

Zabrana parastosa u Glini, nastavak NDH politike

ODLUKE HRVATSKOG PRAVOSUĐA ETNIČKI 

Budimir: Srbi se odriču vjere i nacionalnog identiteta

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: